Продължете към съдържанието

02345Зелено-сребристите шарки на заострените аглаонемови листа ще внесат светлина и изящество дори в най-неприветливите кътчета на северната стая. Става дума за едно бавнорастящо вечнозелено растение от Югоизточна Азия, което понася всякакви условия на живот и чудесно се съчета с най-различни по форма, размер и окраска други растения. Освен това, то, е перфектен вариант за декорация в дома Ви. Благодарение на изящния си вид и сравнително малките размери, то Аглаонемата, е идеална възможност за запълване на празни пространства в дома Ви.

Като цяло Агланоемата, е деликатно, бавнорастящорастение, което не се нуждае от някакви супер специални условия за живот и грижи, но като всяко друго цвете и то има предпочитания и изисквания към мястото, в което ще го отглеждате. Така, че ако искате да разполагате с красива и пълноценна Аглаонема, то ще трябва да се постараете да задоволите изискванията му.

На първо време ще трябва да се погрижите за температурата в помещението. Тя не трябва да пада през зимата под 16 градуса, докато през остатъка от годината, е препоръчително да бъде между 24-27 градуса. Освен за топлината, ще трябва да се погрижите и за осветлението. Желателно, е сенчесто разположение. Непряката светлина на стая със северно изложение е напълно удовлетворителна за аглаонемата. Ако прозорецът, е малък или затулен, или ако няма достатъчно естествена светлина, липсата на такава може да се компенсира с 6-8 часа на изкуствено осветление. Относно водата, обаче нямат сериозни изисквания. Единственото нещо, за което трябва да се стараете, е да го поливате редовно, но умерено – пръстта винаги трябва да бъде леко влажна.

Предвид горещите температури, на които, е свикнало растението, то е необходимо да му се оросяват листата малко повече от обикновено. Освен това, е хубаво в близост до него да се намира съд с вода, който да бъде поставен върху парното или електрическото отопление. По този начин ще задоволите нуждите му за влага, без да нарушавате напоителния му режим.