Продължете към съдържанието

Събаряне на сградиСъбарянето на сграда трябва да се извърши от опитни лица в тази сфера, които знаят какво и как трябва да се направи. Дори да разполагате с необходимата техника, в никакъв случай не се заемайте сами с тази задача, тъй като дори допускането на най-малката грешка, е възможно да причини непоправими щети. Преди да се пристъпи към събарянето на сградата се прави подготовка и план за действие от специализирано лице, което има нужната квалификация. След като се установят рисковете, които крие събарянето на сградата се избира един от възможните варианти за нейното събаряне. Те са четири: машинно, чрез взривяване, на ръка и комбинирано. В някой ситуации, е възможно използването на всеки един от тях, което оставя правото на избор на собственика на сградата да реши кой от четирите начина, е най-изгоден и подходящ. В други, обаче избора, е ограничен до минимум и се избира възможно най-безопасния от тях.

Най-ефективния, е събарянето на сграда на ръка. Сигурен съм, че хората, които не са запознати с тази материя като чуят думата на ръка, веднага ще си представят стотици хора, въоръжени с кирки и чукове, които полагат неимоверни усилия, за да съборят сградата. В действителност това не, е така и за събарянето на ръка се използват специални къртачи, които до голяма степен свеждат човешките усилия до минимум. Най-голямото предимство на този метод, е, че няма недостъпни места за събаряне (каквито затруднения бихте срещнали с използването на тежкотоварни машини} и всяко едно парченце бетон може да бъде изкъртено и премахнато. Единственият недостатък, който спира много хора от неговото използване, е изключително бавната скорост на работа, особено, когато става въпрос за големи сгради, като например някой търговски център.

къртенеВторият метод, който може да изберете, е машинния. Както се подразбира от името му за неговото прилагане се използват специализирани тежкотоварни машини, които могат да съборят всяка сграда за нула време. За жалост, обаче този метод не може да се използва за събарянето на всеки тип сграда, тъй като тежкотоварните машини са трудно проходими и не могат да се използват за бутането на сгради, които се намират върху скалиста или друг вид неравна и опасна почва. Поради тази причина повечето хора прибягват до използването на комбинирания метод, който им позволява използването на ръчния и машинния метод едновременно, в зависимост от местоположението на сградата.

Без съмнение най-бързия начин за събарянето на сграда, е чрез взривяване. Този метод, обаче, е изключително рисков и едва ли има фирма, която ще се ангажира да взриви сградата Ви, в близост, до която се намират жилищни, търговски и всякакъв вид сгради, тъй като дори най-малката грешка при планирането и събарянето на сградата чрез взрив може да доведе до фатални последици, за които ще трябва да плащате цял живот.