Продължете към съдържанието

02345Това многогодишно растение, разновидност на босилека, родом от тропическа Азия, е идеално за отглеждане в сандъче, тъй като, е гъсто и кичесто, със ситни листенца, които запълват сполучливо ограниченото пространство на прозоречния перваз. Растението, е силно чувствително към студа и не може да оцелее на открито, когато навън захладнее. Затова през зимата, е най-добре да се унищожи или да се премести в саксия и да се внесе в някое помещение. Това, обаче трябва да стане предпазливо, за да не нараните корените му.

Босилекът, е билка, която се използва за много неща, включително и за ароматизиране на дома, а ролята в кухнята му, е незаменима. Според народната медицина, аромата му лекува главоболие и отпъжда мухите. В Индия пък приемат босилека за свещено растение.

Въпреки, че е лесно за отглеждане и не се нуждае от специални условия за живот, то, е добре да му осигурите поне минималните условия, при които би се развивало най-добре, иначе в противен случай ще си отгледате бледо копие на това, което всъщност представлява Ocimum Basilicum Minimum.

Както споменахме вече студените температури не му се отразяват добре, затова избягвайте да го оставяте за дълго на такива места. Отглеждайте го на слънчев перваз, където слънчевите лъчи не попадат директно върху него за повече от пет часа на ден. Босилекът се нуждае от добро поливане, но не прекалявайте с водата. Старайте се почвата му винаги да бъде леко навлажнена, но никога подгизнала. Като типичен представител на семейство Босилек, Ocimum Basilicum Minimum не се нуждае от специфични нива на влага във въздуха. Ако искате да разгърне пълния си потенциал, то трябва да го подхранвате със специален препарат, двойно разреден спрямо указаното на опаковката.

С тази разновидност на босилек едва ли ще си имате проблеми някога. Той много рядко боледува и най-сериозната болест, от която може да страда са листни въшки или бели мушици по листата. За тяхното отстраняване не са нужни скъпи препарати – използвайте органичен инсектицид с основа на сапун, а ако не Ви се дават пари за такъв може да потопите инфектираните листа в сапунена вода.