Продължете към съдържанието

bugenviliaБугенвилията не е чак толкова познато цвете за широка аудитория и едва ли сте чували за него, преди да се захванете по-сериозно с цветарството. Като го погледнете, обаче със сигурност ще си зададете въпроса „Абе как може никога да не съм чувал/а за това прекрасно растение”. Бугенвилията изумява с невероятната си красота и форма, която, е нетипична за повечето увивни растения. Тя може да се отглежда както навън, така и в домашни условия. Среща се в най-различни цветове, като най-разпространени са тези с лилав цъфтеж на листенцата. Произлиза от Бразилия и разполага с буен цъфтеж и растеж, който може да достигне до три метра широчина и височина.

Ако смятате да си я отглеждате вкъщи, обаче се спрете на хибрида Boungainvillea glabra, който, е с по-дребни размери. Преди да се захванете с нейното отглеждане, обаче трябва да сте наясно, че трябва да се постараете повече от обикновеното, ако искате да разполагате с красива и свежа Бугенвилия, която да краси дома Ви.

Като типичен представител на растенията от Южна Америка и Бугенвилията, е отявлен привърженик на горещините. Затова, ако смятате да я отглеждате вкъщи, то се постарайте температурите в помещението, в което ще я настаните да не падат под 21 градуса. Освен това, стаята, в която ще я отглеждате трябва да бъде добре проветрена и осветена. Светлината, е от изключително важно значение за пълноценното развитие на растението, затова се постарайте да бъде изложено поне на 4 часа на пряка слънчева светлина. Въпреки, че обича горещините, Бугенвилията не се нуждае от големи количества вода. Затова не прекалявайте с нея и поливайте само, когато почвата, е напълно суха. През зимния период, е желателно да намалите вода, тъй като тогава цветето изпада в период на покой и се нуждае от още по-малки количества вода, за да вирее. Също така би било добре да оросявате листата му от време на време, но го правете рано сутрин, тъй като в противен случай рискувате капчиците вода, които ще останат по листата му да ги изгорят под действието на пряката слънчева светлина.

Ако напълно задоволите нуждите на Бугенвилията, то бъдете сигурни, че тя ще Ви радва с обилния си и красив цъфтеж през цялата година.