Продължете към съдържанието

02345Чудесна витрина за растенията, които обичат светлината: украсете прозорците в дома си с живописни комбинации от цветя. Скрийте рамките им с лазеща растителност.

Всеки прозорец – бил той с кепенци и малки стъкла, с елегантни плъзгащи се части, или с многотделни стъкла, с прекрасна панорама, или с безинтересна гледка – всеки може да послужи като витрина за любимите стайни цветя. Няколко саксии, подредени на вътрешния перваз, са в състояние както да подчертаят и разнообразят приятния изглед, който се открива от прозореца, така и да тушират и разхубавят баналния.

Всички растения имат нужда от определено количество светлина, за да са здрави и да се развиват, затова най-доброто разположение за някои от тях е тъкмо на слънце, зад стъклото. Други пък предпочитат полусянката на щори, прозрачни или мрежести завеси.

Регулиране на светлината

Трябва внимателно да наблюдавате как се приспособяват растенията към новата си среда. Може да се наложи от време на време да ги премествате от слънце на сянка и обрано. Годишните сезони също ще се отразят на количеството светлина, което стига до цветята.

Когато избирате растенията, които ще подредите на перваза, не забравяйте начина, по който се отваря вашия прозорец: не бива всяко открехване на кепенци и дърпане на щори да нарушава подредбата им. Трябва да имате предвид също така, че на някои растения се отразява зле да стоят на постоянно отворен прозорец. Постарайте се да прецените и неудобствата, които създава отглеждането на много цветя в отделни саксии, когато се наложи прозорците да бъдат почистени. В повечето случаи е за предпочитане да разположите всичките в един-единствен, по-обемист съд.

За улеснение

Много е важно поливането и почистването на цветята да става лесно. За тази цел первазът на избрания прозорец трябва да бъде достатъчно широк, за да сложите и подложни чинийки – иначе ще ви се налага да премествате саксиите при всяко поливане.

Растенията, поставени пред прозорци с южно изложение, ще се нуждаят от чести оросявания с пулверизатор, за да не напръскате и стъклата,

Става въпрос за подбор, чийто критерий е нуждата на растението от светлина.

Пряка слънчева светлина. Малко цветя могат да понесат преките, парещи лъчи на лятното слънце. Изключение правят кактусите и цветята с месести, съдържащи много вода листа, както и някои мушката: те поглъщат огромно количество слънчеви лъчи.