Продължете към съдържанието

02345Ливистоната, е изящна палма, чийто безспорен декоративен ефект можете да подсилите в съчетание с други вариетети и при подходящо осветление перестото й очертание върху стената напомня китайския театър на сенките. Възрастните растения са подходящи за разполагане в масивни саксии на пода, младите са красиви в крехкостта си. Китайската палма има твърди лъскави листа, подобни на отворени ветрила(и у най-младите екземпляри, които не надвишават 60-90 см височина, те могат да бъдат 30-45 см високи), разделени на дълги, заострени сегменти.

Идеалната температура за това азиатско растение, е от 16 градуса до 24 през лятото. През студените месеци, е допустимо градусите да слязат и под посочения миниум. Ливистоната не бива да се излага на преки слънчеви лъчи, въпреки че има нужда, но никога не оставяйте основата на саксията потопена във вода. Доброто й водоотцеждане, е също от значение. През лятото необходимата висока въздушна влажност може да се постигне чрез поставяне на палмата в подложен съд с мокър чакъл. Отново следва да се подчертае, че дъното на саксията не бива да, е в пряк контакт с водата в подложния съд. Ако жилището, е с централно отопление, зиме листата отвреме-навреме трябва да се оросяват с вапоризатор. По време на растежен сезон се тори веднъж месечно със съответния препарат за листнодекоративни растения. Китайската палма не се чувства удобно в рохка пръст и предпочита добре отъпканата. Тъй като теснотата не я притеснява, пресаждайте я единствено при крайно омаляване на саксията, в „тлъста” глинеста почва, напролет. С течение на времето всички палми губят най-ниско разположените си листа. Ако видите, че вместо да завехнат естествено, започват да гният, ще рече, че преполивате растението.

Възможните проблеми, които може да срещнете с отглеждането на Китайска палма са появата на жълти петна по листата и кафяви, жълти или бели кръгли налепи под тях.

Жълтите петна по тях са признак за присъствието на червени паячета. В случай, че петната са обилно разпространени върху всичките листа на растението, то по-добре го унищожете чрез изгаряне, за да не зарази останалите екземпляри, които отглеждате.

Докато появата на налепи, е белег за наличието на щитоносна въшка. Най-добрият начин да се отървете от нея, е да използвате системен инсектицид, но при положение, че коричките са малобройни, то може да премахнете насекомите с памук, напоен в денатуриран спирт.