Продължете към съдържанието

Отглеждане на лимонови дръвчета

почистване на дворовеТози гостенин от далечен Китай се използва  за сладкиши, чай и някои ястия. Незаменим е при грипни  или други заболявания.

   Той се отглежда лесно и в домашни условия. Понеже няма големи размери, лимонът може да се отглежда и в по-малки помещения. Дръвчето е много ароматно. Цъфти с нежни, бели цветове, които контрастират с тъмно зелените му листа. Едва ли има човек, който не е виждал плодовете му.

   За отглеждането му може да използваме керамични, или пластмасови саксии. За подхранване трябва да се използва кисела тор. Когато расте активно е необходимо да се тори на две седмици.

   Всеки  месец  листата се измиват с вода. За да придобие хубава форма лимоново дръвче трябва да се подреже. Когато целта ни е да получим плод  оставяме няколко цвята на върха. Останалите, както и пъпките се премахват.

   Лимоновото дърво обича светлина, но не пряка слънчева.  Саксията да е поставена на места с южно, или западно изложение, така че да му подсигурим поне 8 часа дневно светлина. За комфортни условия в помещението трябва да поддържаме  18-25 градуса температура.

  лимоново дървоРедовно трябва да се пръскат листата, а поливането се извършва когато изсъхне земята в саксията.  През зимата поливането да се ограничи.

  Когато решим да изнесем лимоновото дръвче в градината трябва предварително да го подготвим. За тази цел в края на пролетта се изнася саксията навън за  по няколко часа. Подготовката продължава 2 седмици. Когато е вече в градината трябва да му подсигурим място на полусянка.

   За да си засадим лимон, можем да използваме семена или резници. Но когато се използват семена трябва да чакаме много време да се развие Затова най добрия вариант е да се посади от резници и след това да се облагороди.   За да посадим резника  хубаво е да има вкоренител (продава се по магазините). Използва се почва  с пясък и дървени стърготини. Захлупва се с буркан. Почвата се подържа влажна..Подходящ период е пролетта.

   Лимоновото дръвче може да хване въшки, които са голяма напаст.  Затова се налага пръскането с препарати

    Не бива да прекаляваме  с пресаждането на лимоновото дръвче. Оптимален период е на 2-3 години да го пресаждаме   в малко по-голяма саксия. Но всяка пролет трябва да премахваме 2-3 сантиметра от пръстта и да я заменим с нова.