Продължете към съдържанието

Коледа и нова годинаКоледни аромати

  В края на всяка година  започва треската за коледните празници и Нова година. Празничните украси приканват към приповдигнато настроение. Във въздуха започват да се носят ароматите на типичните коледни аромати.

  Вкусните коледни ястия не могат да минат без подправките.

  За трапезата на Бъдни вечер знаем, че се поднасят постни ястия. Но как можем да приготвим боб, постни сарми и чушки без да използваме  джоджен и чубрица,  червен и черен пипер. Тези подправки, също и магданоза и копъра се използват във всяка българска кухня.

   Заедно с типично нашенските аромати по Коледа могат да се усетят и по-екзотични миризми. Не напразно България е на кръстопът.  Тук си дават среща и ориенталските подправки, и европейските, както и подправките от далечният изток, с една дума от целият свят.

   Ще започнем с  джинджифил. Той е традиционна подправка в Европа за коледни сладки. Родината на джинджифила е Индия и Китай. В Европа се появява през 9и век. Още с пристигането си започва широко да се използва (даже се е поднасял заедно на масата със солта и пипера). Вкусът му е като  на бял пипер и лимон. Използва се на прах за сладкиши, както за компоти и сиропи. Освен е суровина за много популярната в Англия  джинджифилова бира, а така също и за полова немощ.

    Друг коледен аромат е този на канелата. Тя идва от Шри –Ланка (Цейлон). Добива се от канелено дърво. Тези гиганти10-18 метра високи  вече се намират и в Африка, Южна Америка и Австралия. Използва се кората, която се обелва от дървото на всеки две години оставя се да ферментира, изсушава се и се навива на рулца.

    Канелата  се използва за коледните сладки, греяно вино,  сладки супи, ястия от агнешко месо, а съседите – гърци приготвят и канелени сармички. Казват, че били разкошни. Освен в кулинарията канелата подобрява вкуса има антисклеротично действие, както и при коремни болки.

    Карамфилът (не, не става въпрос за красивото пролетно цвете)  е вечнозелено растение от Индонезия. За подправка се използват изсушените цветни пъпки. Има силен леко парлив вкус. Добър аналгетик, антисептик и антиоксидант.

    Бъдни вечер, Коледа и Нова година са на прага ни. Нека ги посрещнем както подобава на скъпи гости с коледни аромати  и празнично настроение.