Продължете към съдържанието

     Обикновен работен ден. На работното място цари работен ентусиазъм. Увлечени  в преките си задължения забравяме за живота навън.  От време на време с възторг хвърляме по един замечтан поглед към атрактивната колежка. Когато умората ни налегне, се появява и желание да погледнем външния свят и да се потопим  в приказката на съседния парк, в неговите дървета, цветя  и алеи.

    Е, за да се стигне до парка трябват усилията на много хора, а и доста труд да се упражни.

    Първо трябва да се уточни какво точно се иска. Да се изготви идеен проект, следва технически проект и чак тогава да се извикат работниците, за да го сътворят в действителност съгласно работния проект.

    За  правилното  озеленяване трябва проектантът да е наясно със сградата, разположението, как е разположена спрямо посоките, нейният архитектурен план.  И още  особености на околния ландшафт.

    Защото например пред главната фасада  трябва да има елементи, които ще подскажат очарованието на  вътрешността на нашата градина. Хубаво е първо да има оформена атрактивна настилка. Встрани от  нея може да има тревни площи,  пресечени от лъкатушещи алеи. А защо да няма   водни площи, които ще дадат неповторимо очарование на нашата градина.

    Но, за да е пълно очарованието,  всичко трябва да е добре дозирано, да се започне от по- семпло към по-оцветено и по-разкошни цветя. Например край цветни площи е добре да има и зелени пространства, които ще подсилят ефекта на  цветята.

     В градината ни задължително трябва да се предвидят  беседка, барбекю, скамейки за отмора. Естествено, че всичко това трябва да е съобразено  с цялостната  ни  концепция за  едно перфектно озеленяване.

     Когато ще правим планове за озеленяване трябва да предвидим мерки да ограничим шума,  както и да се намали присъствието на външни лица и събития, игра на деца и т.н. 

     Наличието на гаражи и сервизни помещения е желателно да са скрити (или да не са в  градината). Но когато това не е възможно може да се помисли примерно за преградна стена, или жив плет. Накратко използването на жив плет, както и на увивни растения ще винаги са елемент на всяко озеленяване.

     Може да се помисли и за места за активна почивка, като басейн за плуване, площадка за игри, а така също и за детски площадки.  Но трябва да се внимава растенията не трябва да са бодливи, да нямат отровни плодчета, или да са прекалено силно ароматни, за да не бъдат опасни или досадни.

    А може би ни е необходима и площадка за кацане на личният ни въртолет.

    Стоп! Нещо се размечтах и си представих че съм любимият син на Роман Абрамович И притежавам възможността да си имам  всичко описано по-горе!… Извинявайте! Аз си оставам при моята малка, но китна градинка пред вкъщи!…

 .