Продължете към съдържанието

Отровни растения

02345В Западна Африка расте Blighia sapida. Това сравнително ниско дърво се отглежда в някои тропически страни заради ядливите плодове. По времето, когато има плодове, дървото, е много красиво и затова се сади в градините.

След като узреят, яркочервените плодове се пропукват на три части, като оголват черни, лъскави семена, големи колкото грахови зърна. Ядливата част на плода, е месестата, приличаща на крем, много вкусна след изпържване в масло или сваряване. На остров Ява, европейците я предпочитат за закуска, пържена вместо яйца с бекон. Това лакомство, обаче, е много опасно, особено, когато семената му се ядат сурови и когато плодовете са образни недозрели или презрели. Тогава те имат отровни свойства. На остров Ямайка са отбелязани епидемични отравяния, предизвикани от консумирането на недобре подбрани плодове. Отравянето се придружава от повръщане. Въпреки тези опасности в някои тропически страни, растението се цени много.

Ослепяващи растения

02345В щата Куинсленд в Австралия се среща Rhodomyrtus macrocarpa. Поради формата и цвета, някои наричат плодовете на това растение – вишни. Те са изключително опасни, понеже могат да предизвикат трайно ослепяване. В Нова Гвинея били отбелязани редица случаи на ослепяване след изяждане на хубавите на вид плодове. Имало опасност да се появят случаи на опасни и тежки ослепявания и на други места. През 1915 година органите на просветата в Австралия изпратили до всички училища инструкции заедно с описание и илюстрации на растение, за да може децата да бъдат предпазени от нещастни случаи. От тогава не, е отбелязван случай на ослепяване. Напоследък, обаче растението напомня за съществуването си. Отбелязан, е трагичен случай в Нова Зеландия – 27 войници на лагеруване яли плодове от това растение и ослепели напълно. Досега не, е изяснена причината за поражението, което Rhodomyrtus macrocarpa нанася върху зрението. Съществува предположение, че действието му предизвикват съдържащите се в плодовете сапонини. Опасно за зрението, е и растението Hippobroma longiflora, което наричат витлеемска звезда. Това растение предизвиква ослепяване, само когато попадне непосредствено в очите.