Продължете към съдържанието

Въпросът не звучи: «Нужна ли, ви е отделна спалня?» Малко, кой от това ще се откаже? Но, съществуват варианти, когато спалнята може да се пожертва заради други възможности. Хайде да се разберем, кога аргументите са «против» аргументите «за».

Малогабаритен дом

Аргументи «за»

• Преустройвайки отделна стая за спалня, вие ще получите свое лично пространство. Това е особено важно за младите семейни двойки с деца.

• Съвременните дивани с ортопедични матраци са достойна замяна на обикновеното легло с дюшек. Един недостатък – ще се наложи всяка вечер да го разгъвате и всяка сутрин да го събирате обратно. Ако вас няма да ви има през целия ден в дома, то може да го оставите разгънат. Може би, напълно разтегнатият ви креват ще бъде истински рай след трудния и напрегнат работен ден.

Аргументи «против»

• Ако имате едностаен апартамент, вие сте лишени от гостна. Ако става на въпрос за типова двойка и имат дете, то детската ще ви се наложи да я превърнете в гостна.

• Изчезва пространството, което и така не стига в малогабаритния дом. Оказва се, че тази стая практически няма да се използва.

Просторен дом

Аргументи «за»

• Колкото е по-просторен домът, толкова по-голямо внимание стопаните отделят на дизайна на помещенията. Подбират се леглата не само да се «поберат», а да съответстват на стила на интериора.

• Ако в малкия дом трябва да се реши въпросът, да има или да няма спалня, то в просторния много стаен дом вие можете да подберете нужната стая: по площ, отделеност от другите зони и др. Следователно, вие ще имате повече свобода при планирането на пространството на стаите. Може да преустроите гардеробната в спалня или в отделно помещение. За целта добре ще трябва да прецените кои мебели са за изнасяне и кои са за оставане? Тези мебели които ще изнесете трябва да замените с по функционални и практични за да паснат на маломерното жилище.

Аргументи «против»

• За да може да заставите човек, живееш в просторен дом, да се откаже от пълноценна спалня е много трудно. Но, понякога се налага, защото тук недостатъкът са квадратните метри. Защото ако в 100 м2 живеете с голямо семейство (дядо/баба, мама/татко и жена), ще се наложи да направите жертва.

• В студио, което е огромен дом без стени/прегради, легло няма как да се постави. В такова пространство то ще бъде неуместно, а поставяне на преграда ще повреди самата идея на «откритост» на студийното пространство.

Вилата

Аргументи «за»

• Под спалните помещения можете да разположите целия етаж за родителите си и децата си.

• В големите вили може да устроите отделни спални за вас и съпругата/га ви и даже спални помещения за гости.

• Всяка спалня в дома може да бъде оборудвана по всички правила на фен — шуй, в това число, вие можете да изберете как светлината, да влиза през прозореца.

Аргументи «против»

• Извънградския особняк е иконом — класа и може да преустрои всеки типов дом. Такива домове често се проектират от модни западни архитекти. Място за пълноценна спалня в такова жилище е трудно да се намери.