Продължете към съдържанието

balatum

Силно се съмнявам, че все още има хора, които използват балатум за пода си, но в случаи, че някога се сблъскате с него, то, е добре да знаете срещу какво се изправяте, преди да предприемете каквито и да било действия за неговото премахване. По принцип съвременния балатум коренно се различава от този, който се използваше масово у нас през години на социализма. Сегашният балатум, е много по-качествен и красив сравнение с този отпреди 30-40 години, но въпреки това вече не, е толкова популярен колкото предшественика си. Затова, е много по-голяма вероятността, когато си купувате жилище или друга сграда да се сблъскате с балатум от преди повече от четири десетилетия.

Най-големият проблем на балатума, е, че изключително трудно се премахва, като пренебрегнем някои от недостатъците му може да се каже, че балатума, е сравнително качествена настилка, но бъде ли сложена веднъж, е почти невъзможно да се премахне, без професионална намеса. Разбира се,  при съвременния балатум този проблем, е отстранен и няма никакъв проблем да си сменявате балатума няколко пъти в годината, стига да имате желание за това. При положение, че Ви се наложи да демонтирате балатум, то задължително се обърнете към специалисти, които да се заемат с тази задача. Не за друго, а защото премахването на балатума може да се окаже нездравословно за Вас, тъй като при методите, с помощта, на които се отстранява настилката от пода се изпарява огромно количество вредни газове и миризми, които могат да Ви причинят много сериозни проблеми със здравето.

За да не останете с впечатлението, че Ви заблуждаваме, с цел да рекламираме услугите на някоя фирма, ще Ви разкажем накратко кои са най-използваните методи за премахване на балатум и какви рискове за здравето крият. Най-популярният метод, е чрез използването на шпакла и горелка. С помощта на горелката се нагорещява балатума до омекването му, след което с шпаклата се премахва от пода. Най-опасното на този метод, е вредните газове, които се отделят при разтапянето на балатума. Те могат да отключат развиването на различни болести свързани с дихателната система или в най-лекия случай да доведат до задушаване.