Продължете към съдържанието

Когато килима е стар и се нуждае от подмяна ползваите фирми за изхвърляне на стари мебели и отпадъци от частни домове. В случай че не знаете как да изчистите килима от различни упорити и не толкова упорити петна вижте съветите на специалистите.

Ето няколко съвета как да премахнете петната върху килима:

Как да премахнем петно от киселина?

Свежото петно от киселина е необходимо да се навлажнява с амоняк и измива с вода, също може да се използва хлебна сода, разтворена в пропорция 1:5 с вода. След изсъхване се почиства с прахосмукачка.

Как да премахнем восък?

Напоете 90% с алкохол хартия, поставете я върху лекето и с гореща ютия изсушете върху петното. След това разчешете килима с четка.

Петна от кетчуп върху килима?

Премахва се с помощта на оцет и вода (1:1). Напоете в такъв разтвор гъбата и втривайте в петното, докато напълно не изчезне кетчупа.

Петно от козметичен молив?

С помощта на салфетка е необходимо да отстраните остатъка от молив по килима. Опитайте с натиск да притиснете салфетката към килима, за да изкарате молива. След това използвайте химически препарат за почистване и изсушете килима. Ако е нужно почистете с прахосмукачка.

Петна от плодове върху килима?

Свежите петна  просто посипе със сол. Също може да използвате сок от лимон, който след това е необходимо да измиете с топла вода.

Как да премахнете петна от сос?

Премахването става с помощта на обикновени миещи препарати, разтворени в топла вода. Остатъка измийте с чиста вода.

Петна от улична мръсотия?

Необходимо е, да преминете към почистване, след като мръсотията напълно изсъхне. След това с помощта на прахосмукачка очистите остатъците и измийте с вода, в която е добавена течност за почистване на килими.

Петна от салата?

Като за начало съберете остатъците от килима. След това в литър топла вода добавете чаена лъжичка миещ препарат и винен оцет. Нанесете този разтвор на килима, след това изсушете. При необходимости повторете, а ако се налага почистите с прахосмукачка.

Петна от вино?

Петното от бяло вино или шампанско е необходимо да се почисти с топъл глицерин, след което измийте с топла вода. Петното от червено вино се премахва с хладка вода, в която е добавено малко амоняк. Ако проблема с петното не се поддава на премахване самостоятелно – тогава е нужно да се обърнете за помощ от професионалисти. По-добре е повече да не експериментирате и веднага да се обърнете към професионалисти. Тази услуга не струва колкото един нов килим.