Продължете към съдържанието

sybaryane2Ако сте наследили стар имот на хубаво място и искате там да си изградите нов дом, тъй като постройката, която се намира върху него не може да бъде поправена или просто имате други виждания за нея и не смятате, че има смисъл да се ремонтира, то най-лесния начин да се отървете от нея, е като я съборите до основи. При положение, че става дума за голяма, здрава и масивна постройка, то ще трябва да се обърнете към специалисти, които да Ви помогнат със събарянето й, защото с голи ръце ще Ви отнеме изключително много време и усилия. Освен това само по себе си събарянето, е рискована задача и не трябва да се заемате сами с него.

Сградата може да се събори по няколко различни начина в зависимост от нейното местоположение и желанията Ви. Най-бързият и ефикасен начин, е да се взриви. Самият процес ще отнеме не повече от няколко дена за подготовка и почистване на строителната площадка след взрива. За съжаление, обаче не всички сгради могат да бъдат взривявани, особено ако става дума за постройки в близост, до които се намират други сгради, тъй като от ударната вълна при взрива, е възможно да бъдат нанеси тежки щети върху тях.

Къртене на бетонПри положение, че, е невъзможно да се взриви сградата или просто не искате да използвате толкова радикални методи, то постройката ще бъде съборена на ръка или с помощта на тежкотоварни машини. Най-добре, е да се възползвате от комбинирания метод, който включва и двата начина. Той, е най-ефективен, защото ако сградата, е разположена на повърхност, която, е неравна и камениста на места, то тежкотоварните машини няма да могат да бъдат използвани пълноценно и дори да не искате, ще се наложи част от сградата да бъде съборена на ръка. Разбира се, не си представяйте, че ще бъде изкъртена до основи само с чук, кирка или друг подръчен материал. За целта се използват мощни, професионални къртачи, които няма да се спрат пред нищо, докато не направят сградата на “сол”.