Продължете към съдържанието

stenaСъбарянето на стена, е наистина сложна и деликатна работа, към която трябва да подходите внимателно и предпазливо, тъй като в противен случай рискувате да нанесете непоправими щети не само върху стената, а и върху цялата сграда. Нашият съвет, е да се обърнете към вещи лица в занаята, които имат необходимия опит и умения, за да се справят с тази задача. Ако не сте сигурни в собствените си умения и не знаете какво правите, то в никакъв случай не се захващайте сами с нея, а се обърнете към професионалисти. Все пак, ако сте твърдо решени сами да съборите стената или поради една или друга причина не можете да си позволите да наемете професионалисти, то позволете да Ви дадем няколко полезни съвета и насоки, които ще Ви бъдат от полза за събарянето на стената.

Преди да предприемете каквито и да било действия, трябва да се убедите, че стената, която искате да съборите не, е носеща. В противен случай ще трябва да се откажете от намеренията си, тъй като носещите стени са от изключително важно значение за стабилността на сградата и всяко едно пробиване, къртене или друг вид ремонтна дейност, биха били изключително опасни за целостта и здравината на сградата. За да научите дали стената, е носеща има три варианта:

stena (3)

– Да наемете инженер, който на място да прецени дали стената, е носеща

– Да разполагате с архитектурния план на сградата и да установите по него дали, е носеща

– Да изкъртите стената до тухла и ако, е иззидана от тухли единички, то тя, е носеща, а ако са използвани друг тип тухли – четворки, тройки и т.н., то значи стената не, е носеща и без проблеми може да я съборите.

 

След като се уверите, че, е напълно безопасно да съборите стената, то, е време да се снабдите с нужната техника и екипировка за безопасност. Ако няма от кой да вземете назаем ел.къртач или перфоратор, може да си наемете такъв, но трябва да знаете, че цената не, е много евтина. В никакъв случай не подценявайте безопасността си по време на работа. За това трябва винаги да бъдете в подходящо работно облекло, докато сте на „обекта”. Пълната екипировка включва – каска, очила, гумени ръкавици, ботуши и гащеризон. Разбира се, не очаквайте, че с тяхна помощ сте недосегаеми и нищо не може да Ви нарани. Ако не работите предпазливо и внимателно, то бъдете сигурни, че дори бронирана екипировка да използвате и тя няма да Ви предпази от евентуални наранявания.