Продължете към съдържанието

02345Въпреки, че, е многогодишно, това тревисто увивно растение често се отглежда като бързорастящо едногодишно и чудесно се адаптира към домашните условия. Лесно се възпроизвежда от семена и вирее без проблеми в саксии, висящи кошчета или навън, като украса за преддверието. От началото на лятото до късна есен цъфти с почти плоски цветове, чиято окраска варира от тъмножълто до оранжево и от бяло до кафяво и изпъква приятно на фона на листата. Тунбергиите, култивирани като едногодишни растения, се унищожават в края на техния цъфтеж, многогодишните се запазват.

Thunbergia alata, е едногодишно полуполско цвете и не понася измръзванията, затова я ползвайте за оформяне на екстериори едва след края на зимния период. Оптималната температура за нея, е минимум 10-15 градуса, а препоръчителният минимум по време на цъфтежа – 22 градуса. За да покълнат семената, поне 2-3 седмици трябва да престоят на 18-23 градуса. Избягвайте да я оставяте на слънце през лятото: дръжте я на добре осветено, но заслонено място. Обратно, към края на растежния сезон, припекът й се отразява отлично. При стайно отглеждане са необходими четири часа пряка слънчева светлина. Поливайте обилно тунбергията по време на нарастването й. Не напоявайте излишно младите растения. Поддържайте почвата влажна, не подгизнала. Оросяването и високата въздушна влажност не са необходими при умерена околна температура: погрижете се преди излагане на слънце листата да са изсъхнали. Наторявайте я на всеки две седмици с половин доза препарат за стайни растения. Семената се засяват в началото на пролетта в смески за разсадници: пресадете малките растения в отделни саксийки, пълни с високохумусна почва и вар. Преместете ги в по-големи съдове при нужда. Преди да посадите тунбергията в окончателно избраната саксия, поддържайте нейната компактна, симетрична форма чрез подрязване на връхчетата, посредством, които нараства.

Най-големите вредители за това растение са листните въшки и червеното паяче. Това са най-често срещаните проблеми при отглеждането на Тунбергия. За да се справите с тяхното нападение използвайте качествен инсектицид.