Продължете към съдържанието

Дизайн за градина в цветове

При общото оформление на градината се внася определен принос не само в окраската на цветовете, но и формата при построяване на растенията. При техния подбор ще трябва да се съобразим със скоростта на растеж и форма на всяко дърво, храст и многогодишно тревисто растение. Естествено, цъфтящите растения ще създадат жизнерадостен колорит, но продължителността на цъфтеж предимно не надвишава няколко седмици. Затова през останалото време на годината растенията трябва да се вписват в пейзажа и с другите предмети.

Предимно градината се оформя от дървета и храсти, затова те се поставят първи. А, зимните участъци се озеленяват с вечнозелени насаждения. Растения с изящни листа оформят крупни релефни корони, увивни на върха растения зрително удължават нискораслите насаждения, а пълзящите растения покриват непрегледно оголените участъци. Взимайки под внимание цялата съвкупност от отбрани растения, се подбира подходящо място за посаждане на всяко от тях. Неголемите растения по-добре ще изглеждат при съвместно разместване и подреждане, по три или пет броя в група.

Цветове в градината

В градината между множеството оттенъци преобладава зеления цвят. Той създава фон на ярки тонове и успокоява очите. Не на всички им харесва контрастното смесване на цветовете в различни окраски, които се нареждат един след друг. Счита се, че такива участъци са оформени безвкусно. Пейзажът на най-красивите градини е близък до парковите е доказала практиката. Именно такава цветна аранжировка е най-привлекателната.

Независимо от вкуса на собствениците подбора на цветовите гами е един от важните елементи на цветната композиция, особено ако цветовете се редуват през цялата година. Насажденията могат да се изберат с такъв разчет, че участъците да бъдат постоянно цветущи — когато увехне една група растения, да разцъфтява друга. Много е важно правилно да се комбинират растенията и цъфтенето им също. На не големи участъци се отдава предпочитание на растения с продължителен период на цъфтене.

Само след експериментиране на градината може да се придаде удовлетворяващо съчетание. За да се добие равномерно разпределение по интензивност на окраската, трябва доста повече червени, оранжеви и жълти, отколкото сини и други цветове. Очите се успокояват от розови, розово-лилави, кремави и нежносини тонове. Белите цветове могат да бъдат поставени на тъмно осветени масивни зони. Растенията със син цвят удължават зрително градината. Не трябва да се съчетават растения със сини и яркочервени цветове. Между тях е добре да има посадени растения с бял или кремав цвят.

Листата на растенията не е задължително да са украсени в зелен цвят. Те могат да бъдат в сиви, кафяви, сини, жълти тонове, а също и разнообразни оттенъци помежду им. Такива растения се подбират много внимателно, следейки за това те да се съчетават един с друг и да създават обща хармонична композиция.