Цветя в жилището

  • от

02345Жилището не е подходяща среда за растенията. Това обаче не трябва да ви отчайва, защото чрез подходящ избор и редовни грижи пак може да се постигнат задоволителни резултати. Но преди всичко свикнете да разглеждате цветята не като дело на изкуството или като някакви изящни дребосъци, а като живи същества, различни едно от друго, каквито те са в действителност. Опознайте живота на всеки отделен вид и не третирайте всички цветя по еднакъв начин. Опознайте и условия¬та, при които те се развиват нормално, и се постарайте да ги наподобите в жилището.

Съществена особеност на растенията е растежът им да спира периодически, т.е., да навлизат в покой. През това време те реагират по различен начин: на едни от тях изсъхват всички надземни части, на други окапват само листата, а трети видимо не се променят. Покоят е естествено и необходимо явление. Той е свързан с годишните времена в родината на растенията и през него изискванията им се намаляват. Ако домакините не се съобразят с това тяхно състояние и продължават да ги поливат редовно и да ги държат на топло, получават се лоши резултати. И понеже повечето цветя почиват през зимата, тогава оплакванията от боледуващи цветя са най-чести.

Съставът на саксийната пръст се съобразява с някои особености на растенията, от които на първо място е кореновата им система. Когато корените са дебели (фикус, лян, аралия и др.), пръстта се прави по-тежка, т.е., слагат се повече градинска пръст и говежди тор; ако корените са нежни (бегония, узанбарска теменуга, глоксиния, калцеолария и др.), увеличават се листовката и пясъкът, а се намалява градинската пръст. За младите растения от всеки вид се приготвя по-лека пръст (с повече листовка и по-малко градинска пръст). Добре е почвената смес да се размеси 2—-3 седмици преди използуването й, за да се създаде единство между съставните й части, но тя не бива да се пази в сухо състояние години подред. В такъв случай пръстта изгубва едно важно свойство — живота си, т.е., микроорганизмите, които разлагат органичните торове и ги правят достъпни за растенията. Ако се наложи почвената смес да се държи дълго време, тя трябва да се навлажнява периодически.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *