Продължете към съдържанието

02345Слави се с крехка красота, приятен аромат и усилен зимен цъфтеж, поради което, е сред най-често търсените и отглеждани саксийни екземпляри. Цветовете й приличат на пеперуди, кацнали на стърчащите високо над зелената листна маса стъбла: окраската им варира от бяло до наситено лилаво, често с по-тъмни петна в дъното на чашките. Листата са овални, много пъти със сребристи жилки.

Ако отглеждате правилно цикламата, можете да съхраните грудката й за следващата година, когато екземплярът ще се развие по-буйно и ще нацъфти по-обилно от преди. Екземплярът, който ще разгледаме днес – Cyclamen persicum произлиза от средиземноморските райони и не, е полско растение. Цъфти от есента до пролетта. Намира се също в неотдавна лансираните на пазара разновидности-джуджета като Каори. Pearl Wave пък, е забележителна с набръчканите дъна на цветните си чашки.

Тази разновидност, е чувствителна към студ и не издържа по-малко от пет градуса. Идеалната температурна гама преди цъфтежа, е от 13 до 16 градуса. На хлад цветовете траят повече. Не понася обичайните температури в домовете с централно отопление. Осигурете на цикламата отлично непряко осветление и не я излагайте на припек. В повечето случаи най-подходящи се оказват стаите със северно изложение. Между поливанията изчаквайте повърхността на почвата да изсъхне. Внимавайте да не мокрите грудката. Водата не бива да, е варовита. Спрете напояването, когато листата започнат естествено да вехнат и го възстановете след пресаждането, за да стимулирате нарастването в края на лятото. Няма нужда да пръскате цикламата: при горещини насипвайте в подложната й чинийка глинени гранули и ги мокрете, без да прекалявате с водата. Подхранвайте я с течен препарат за стайни растения на всеки две седмици по време на растежа, чак до първите цветни пъпки. Подновете торенето след цъфтежа; спрете, когато листата започнат естествено да увяхват. В края на август пресадете грудката: заровете я наполовина в отлично дренирана почвена смеска от две части сфагнов мъх, една част високохумусна пръст и една част ситен пясък. Дръжте грудките на хладина през периода на покой, докато не дойде моментът да ги преместите – тогава може саксията да се изнесе навън, на сянка.