Продължете към съдържанието

01235Названието на рода произлиза от Astragalus arnacantha — трън, понеже много от видовете имат – бодли. Сем. Страшникови.

Родът съдържа 15 вида, които обитават областите с умерен климат в Европа, Азия, Африка и Австралия. Те са многогодишни импозантни растения и по-големият брой от тях са зимоустойчиви. Характеризират се с бързо нарастване и красиви листа. Цветовете им са събрани в големи класове, а венчето е тръбесто и завършва с триделна устна.

Растенията достигат около 1’5 м височина ‘и имат големи влачещи рб корени. При основните им листа са дълбоко гребеновидно разделени и назъбени. Те достигат големи размери — около 50 см дължина и 30 см ширина; нерватурата им е светла и ярко очертана, а краищата им са накъдрени. Цветовете са едри и събрани в клас с дължина около 50 см. Устройството им е особено интересно: чашката е съставена от 4 неравни дяла, от които горният е най-голям, с форма на купол и покрива тичинките; долният дял е продълговат; прилепнал до венчето и завършва с два закръглени ръба; страничните дялове са по-тесни. Венчето е съставено от една голяма триделна устна със силно развита нерватура и обагрена бяло, розово или лилаво; средният дял на устната е по-дълъг от страничните и нагънат. Тичинките са 4 и двете от тях са по-къси. Цъфти през юни—август.

Размножаване

Размножаването се извършва чрез семена, чрез разделяне и чрез коренови резници. Резниците се правят след прецъфтяването и се вкореняват в студен парник, а семената се засяват в разсадника. Растенията изискват оцедлива почва и слънчево изложение. Те са високо декоративни и създават интерес поради особеното устройство на цветовете си.

Акантусът подхожда за цветни групи и за единични насаждения. Цветовете му, свежи или изсушени, се използуват и за украса на помещения.