Продължете към съдържанието

ИЗМАМИ

Прочети внимателно целият материал

На тази страница ще изложим на показ някои трикове за измами в услугите кърти чисти извозваи средства за предпазване стъпка по стъпка.

Първо ще опишем видовете измами и под тях начините за предпазване в съответния ред.

Видове измами:

1. Подвеждащ  разговор по телефона;

2. Настояване за предварителен оглед с цел кражба;

3. Кражби на предмети, пари и бижута;

4. Измама в сроковете за изпълнение;

5. Подвеждане  в цената;

6. Оставени строителни отпадъци до кофи за битов отпадък;

7. Липса на легитимация;

8. Заплахи и изнудване;

9. Лъжи в процес на работа с цел манипулиране на поръчителя;

10. Напускане на работната площадка след получен аванс;

11. Мигновено напускане на работната площадка след предизвикване на авария;

12. Неизпълнение на рекламации.

Предпазване от горе изброените измами както следва:

1. Подвеждащ  разговор по телефона

Когато имате нужда от къртачна услуга и се свържете по телефона със съответен представител на къртачна фирма имайте в предвид следните неща:

1.1 Ако знаете точен размер на това, което ще къртите го упоменавате на отсрещната страна (фирмата за къртене) и от там трябва да получите точен отговор за цена и срок на изпълнение.

1.2 Ако не знаете размерите то тогава, трябва да упътите поне за разположението на апартамента и вида. Пример: Баня в панелно жилище, ако плочките са до тавана, тогава квадратурата е около 22 кв/м с пода. В тухлена кооперация стара градска част обикновено плочките са до 15 кв/м

1.3 Всяка професионална фирма за къртене трябва да знае тези неща, същото се отнася и за замазки стени и други.

1.4 В случай, че не може да се установи точната квадратура по телефона, тогава се утвърждават цени на квадратен метър или на кубик за къртене, също се смята на кубик изнасянето на материала, като се мери по съответният камион.

1.5 Има опция за изнасяне на чувал и там е уловката, стандарта за чувал е да се напълни с 25-30 кг отпадъци, но не по-малко. Много отговорни фирми носят кантар на обекта, което е смешно но и сериозно. Ако нямате кантар под ръка, тогава се пълнят по 7-9 лопати в зависимост от лопата. Най добре е да се определи цена за кубик материал и да се мери по каросерията на камиона. Един кубик е 1м х 1м х 1м. Всеки материал има разбухливост, ако един кубик тухла е плътна стена, то след изкъртване за изнасяне и пълнене в камиона ще е 1,5 кубика, ако е бетон, 1,35 кубика и т.н.

1.6 Основният съвет по т.1 е да се изисква още по телефона максимално точна цена +/– 10 лв за всеки 150 лв. Ако разговора по телефона започва от сорта „Ами не знам каквото излезе това е, или как да кажа приблизително, като не знам какво е това” са вече вратички и уловки. Ако все пак ви подмамят и Ви къртят такива хора след като извършат работата се пазарят и заплашват ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ, попитайте „Коя фирма са? Имат ли трудови договори? „Имат ли средства за безопасност на труда и много други въпроси, които ще отбележим по-долу.

2. Настояване за предварителен оглед с цел кражба

Ако вече сте решили да започнете ремонт в къщи или на някоя друга външна или вътрешна строителна площадка имайте в предвид следните неща.

2.1 След свързване по телефона с фирма за къртене е нормално да се развие разговор с цел извличане на информация от клиента, за да се сформира срок и цена за изпълнение на къртачната услуга т. 1.2

2.2 Ако представителя на фирмата предлага да Ви посети на място за да огледа „обекта” още с първите няколко думи от разговора тогава трябва наистина да внимавате и веднага да звъннете поне още на една две фирми, за да направите сравнение дали ще знаят за какво става дума или и те ще искат оглед.

2.3 Особенно внимателни бъдете при нужда от къртачна услуга във вашият дом независимо дали го обитавате в момента или не. Ако позвъните и искате да се изкърти фаянс и теракота в банята си има определена цена в зависимост дали е панел жилището или тухла, при тухлите може да има по-дебела мазилка под фаянса, тогава цената е малко по-скъпа, защото има повече материал за изнасяне, но всички тези неща могат да се определят при подробен телефонен разговор.

2.4 Основният съвет по т.2 е когато позвъните по телефона за информация за къртене, почистване и извозване изисквайте максимална информация от отсрещната страна те ако са професионалисти трябва да знаят за какво става дума. Започнат ли веднага да настояват за оглед, значи не са професионални къртачи, не се знае дали са фирма, и не се знае настояването за оглед с каква цел е. А Вие ако се надявате на огледа, за да ви кажат точна цена НЕ си и помисляйте, че е така. Дори и да дойде на оглед човек, който не е професионалист, няма фирма, работи в сивата икономика и никой не го знае какъв е, защото не се легитимира, ще ви спести например това от т. 2.3(при тухлите може да има по-дебела мазилка под фаянса, тогава цената е малко, по-скъпа защото има повече материал за изнасяне). И в процес на работа (след като разбие банята) преди да започне да събира отпадъка, ще се пазари за това и няма да иска както обикновено около 20% оскъпяване, а поне 50%, но вие и 20 % НЕ трябва да плащате, нали все пак е идвал на оглед. В такива случай ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

3. Кражби на предмети, пари и бижута

Когато започнете търсенето на къртачна фирма, която да ви кърти имайте в предвид следните неща:

3.1 След като сте се договорили със съответна фирма за къртене да ви извърши определена услуга при идването им изисквайте договор за поръчка, данни на фирмата, (задължително трябва да се легитимират, такава информация е свободна за всички, защото не са лични данни)

3.2 Ако сте пропуснали да разпитате по телефона за нещата от т. 3.1 и ако нямате време да търсите друг изпълнител, тогава имайте в предвид, че хората във вашият дом трябва да са под постоянно наблюдение.

3.3 Не е приятно да се стои в прахта при къртачите, но в случай че има хора във вашият дом, офис, магазин или строеж, които нямат никакви документи за самоличност е наистина опасно да не изчезне нещо ценно.

3.4 Основният съвет от т. 3 е да внимавате с кой работите има ли документ за самоличност, фирма ли е ? (реална, а не само някакво име) трудов или граждански договор, фактури, печат, предлага ли ви договор за изпълнение на поръчка  и други доказателства. Ако няма тези неща най- добре внимавайте да не претарашат жилището ви, или да не откраднат някакви инструменти от строежа ви, сблъскате ли се с такива хора ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

4. Измама в сроковете за изпълнение

Ако търсите фирма за изпълнение на къртачни услуги имайте в предвид следните неща.

4.1 При свързване с представител на фирма за къртене и извозване внимавайте да не ви подведат с така нужният ви срок за изпълнение.

4.2 Много къртачни фирми и такива в сивата икономика още повече, се стремят да се конкурират по всевъзможни начини един от тях е умишлено премълчаване на бъдещи спънки в работата и подвеждане в сроковете с цел намиране на работа.

4.3 Дори и да ви трябва извършването на отговорен проект и сте ангажирали верига от фирми за да работят след старта на обекта, а именно след къртачите тогава пак може да ви подведат със срока. Имам много случай, когато не се спазва срока и къртачите имат неустойка в договора, но пак ги устройва и с неустойка, само и само да имат дейност (почти масова практика) 7 от 10.

4.4 Основният съвет по т. 4 е да внимавате при избор на партньорска фирма за къртене. Изисквайте повече документи от фирмата за къртене. Преференции от други фирми, реално изпълнени проекти в кратък срок. Най-вече зад всяка казана дума искайте доказателство, за да сте спокойни, че работата ще бъде изпълнена. Къртачните фирми не се притесняват от неустойките при изпълнение на дадена задача особено, ако са до 5 % от стойността на поръчката. Може да потърсите контакт с фирми, където са работили къртачите, които искате да наемете за да се уверите в истинността на твърденията им  (световна практика)

5. Подвеждане  в цената

Когато ви трябва фирма за къртене, почистване и извозване на отпадъци, имайте в предвид следните неща.

5.1 Подвеждането в цената е редовният трик при къртачите, затова бъдете внимателни. Когато уточнявате цената за къртене имайте в предвид т. 1.6.

5.2 Ако отсрещната страна започне да казва цени с голяма разлика или пък е конкретен без да разпитва поне малко подробности. Пример:

Клиент казва

–          Добър ден, имам баня в панелно жилище със стар фаянс и теракот за къртене, почистване и извозване. Колко ще струва ?

От „фирмата”

– Амиии…

Това е панел сложна работа,  но няма проблем ще я оправим струва еди колко си…

Вие поръчвате услугата с надежда, че всичко е на ред уточнена е цена и т.н., след пристигане на къртачите се започва едно пазарене, ох те плочките са до тавана, лелее много материал е вложен когато са лепени, ооо ама вие сте на вторият етаж и още много причини за да повишат цената. Така е и със замазката и бетона, казват че са много здрави. Професионален къртач знае, че фундамента е една здравина и плочата друга, нормално е. Но много пестят при разговора тези въпроси за да вземат обекта по една или друга причина.

5.3 Основният съвет по т. 5 е да внимавате какво говорите по телефона, какво точно е уточнено и какво не. Нормално е ако сте пропуснали да споменете нещо по телефона да има корекция в цената, или ако на място искате още услуги. Но не е нормално да сте уточнили нещата и да ви искат двойно пари в такива случай ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

6. Оставени строителни отпадъци до кофи за битов отпадък

Когато ви трябва фирма за почистване и извозване на отпадъци или къртене на бетон, тухла и др., е добре да знаете.

6.1 Ако търсите фирма за комплексна услуга кърти, чисти и извозва е добре да сте убедени, че работят със съответното градско сметище.

6.2 При поръчка за къртене почистване и извозване на отпадъците е важно да имате някакъв документ от „фирмата” извършила дейността. Като договор за поръчка, стокова разписка, фактура, документи на фирмата, ЕИК, Булстат, печат и други.

6.3 Изхвърлянето и извозването на отпадъци има двойна отговорност едната е по т. 1.5 и другата е за това, че фирмата трябва да ви даде някаква гаранция къде отиват тези отпадъци.

6.4 Основният съвет по т.6 е да изисквате максимален брой документи за извършената услуга, защото глобите за замърсяване на околната среда със строителни материали са много големи поне за средностатистическия Българин. Практиката на фирми фантоми и на хора от сивата икономика е да изхвърлят строителните отпадъци в кофите за битови отпадъци и по градинките. Като ги хванат те водят органите на реда до вашият дом и твърдят че вие сте го накарали да остави отпадъците до кофите два блока по-надолу. И ако нямате документ за да докажете обратното, глобата на 90% ще е на ваше име. Затова ако нямате съответните документи и ако не ги набавят в най-кратък срок ги изгонете и потърсете друга фирма, а ако възникне конфликт ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

7. Липса на легитимация

Когато ви трябват къртачни услуги имайте в предвид следните неща:

7.1 Най-масовата практика е да се измислят най-различни имена, които не съществуват. При поръчка на фирма за къртене е добре да се уверите, че това наистина е фирма, а не само някакво си име.

7.2 Тук може да направите бърза справка, дали съществува такава фирма – brra.bg ако съществува е добре хората, които ще ви посетят да носят доказателство че са от тази фирма.

7.3Основният съвет по т. 7 е да внимавате дали наистина съществува такава фирма и дали наистина идват представители от нея. Трябва да носят някакво доказателство, като договор за поръчка, фактури и други. Ако нямат никакви доказателства и настояват да извършат работата и започнат да ви изнудват за пари за това че са се разходили до вас, или за това, че изисквате документи то тогава не се колебайте и бързо ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

8. Заплахи и изнудване

8.1 Друга масова практика е къртачите да се възползват от незнанието на клиента и да започне едно безкрайно пазарене и убеждение, че нещата са много сложни.

8.2 В случай, че при вас са започнали да работят къртачи и сте уговорили всичко е уговорено тогава, не би трябвало да ви искат и лев допълнително.

8.3 Основният съвет за т. 8 е да уточнявате предварително цената и нещата, които ще се работят. Ако вие искате нещо допълнително, то тогава се преизчислява според първоначалната цена. В случай че някой започне да кърти нещо и по-средата на работата започне да ви изнудва с думите. (виж т. 5.2)  Тук при вас си е еб…..м….. много е трудно, много е здраво и т.н. значи лъже и няма право да иска още пари или да  казва трудно. Той трябва сам да знае с какво ще се сблъсква а не вие. В случай че иска да се откаже от работата, искайте да ви заплати щетите ако откаже и започне да буйства не се колебайте и веднага ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

9. Лъжи в процес на работа с цел манипулиране на поръчителя

Нещата са много сходни с т. 8 с тази разлика че тук измамниците са малко по тактични.

9.1 Ако сте си поръчали къртачи и сте уточнили всичко като срок, цена, начин на изпълнение, то тогава няма да има проблем освен ако къртачите не са от измамният контингент.

9.2 В случай че вече работят къртачи при вас е добре да знаете, че не бива да ви манипулират по никакъв начин. Много от тях започват с номера, тук е по сложно (опасно е) ще ми трябва друга машина ще отида да взема и тогава ще довърша работата, обаче нямам пари в мене шефа не даде (а той няма шеф) може ли 50 лв. Обаче няма да взимам лопатата и чувалите  с мене (с цел спечелване на доверие) така и така ще се връщам. И никога повече не се връща е все пак срещу 50 лв. Ще ви остави малко чували и лопата на стойност поне 10 лв.

9.3 Обичайна практика е много хора да казват много евтина цена с цел започване на работа и с цел манипулиране на клиентите. Като не сме яли два дни шефа ни направи роби (а те нямат шеф) може ли малко пари за да обядваме, или гладен съм ще ходя по роднини да търся храна и утре ще довърша.(което вас ви забавя с поне още ден) ако въобще довърши работата. Наистина има съвестни и гладни ! Но те си мълчат и работят дори няма да разберете, че са гладни или жадни.

9.4 Основен съвет по т.9 взимайте под внимание по горните точки и няма да стигнете до спазването на този съвет. Внимавайте всяка манипулация, всеки мили очи са неприятелски, ако каже трудно е лъже, ако каже гладен съм лъже, ако каже утре ще дойда имам проблем лъже, един професионален къртач отива да работи а не да пие бира с клиента и да мъдри политиката. И винаги има кой да го замести, ако наистина има проблем. Алкохола е недопустим във всяка работа. А ако усетите, че тези които са ви посетили са пили спирт от аптеката вместо ракия (заради евтината цена) то тогава ги изгонете за да си спестите време и нерви. А ако започнат да буйстват незабавно ВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

10. Напускане на работната площадка след получен аванс

10.1 Многогодишна практика е не само в този бранш след получен аванс да се напуска работното място. При къртачите не е изключение дори напротив бъдете внимателни.

10.2 Основен съвет за т.10 НЕ ДАВАЙТЕ АВАНС особено на проекти с ниска стойност, а пък в апартаменти изключено !!! Не давайте и лев аванс за да не избягат къртачите. Има малки фирми, които са коректни и ако работят на някой строеж може и да не им стигнат финансите да издържат до края затова е добре да се даде аванс в порядъка на 30% от извършената работа не от общият проект. Това не важи за апартаментите какъвто и да е апартамента, колкото и работа да има в него, дори и да имате договор за изпълнение НЕ ДАВАЙТЕ АВАНС ако ви измамят процедурите са тромави и бавни. Трябват много доказателства за това, че сте измамени и как точно сте измамени много е дълго и работата няма да ви върви много нерви ще имате затова НЕ ДАВАЙТЕ АВАНС. А в случай, че започнат да ви притискат и да ви изнудват не се колебайте и веднага ПОВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

11. Мигновено напускане на работната площадка след предизвикване на авария

11.1 В зависимост от аварията има голяма вероятност къртачите да напуснат работната площадка мигновено и без да дават обяснение.

11.2 Ако има случай на авария и ако сте се предпазили с по-горните изброени предпазни средства значи всичко ще е на ред. И професионалните къртачи грешат и създава аварии, но и ги отстраняват мигновенно. В случай, че не може къртача да отстрани аварията, то професионалните къртачни фирми си наемат, ВиК, ЕЛ, зидари и други майстори в зависимост от щетата, която са причинили.

11.3 Основен съвет за т. 11 за да не прибягвате до този съвет спазвайте по горните най- вече т. 7.2 ако все пак някой успее да ви подведе дали с цена или срок то тогава в случай на авария веднага му задръжте наличният инструмент, докато не отстрани аварията лично или не извика някой майстор. Ако се противи и буйства или ако започне да прилага номера от т. 9.2 то тогава не се колебайте и веднага ИЗВИКАЙТЕ ПОЛИЦИЯ.

12. Неизпълнение на рекламации

Пак стигаме до това, че трябва да се избира реална фирма която да е с редовни документи и да се легитимира, да издаде документ че е работила при вас услуги кърти чисти извозва, пробива и т.н.

12.1 Основен съвет за т. 12 спазвайте всички 11 съвета за да намерите фирма, която гордо ще се върне и ще оправи рекламациите.