Продължете към съдържанието

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAСъществуват над 600 разновидности на това многогодишно тревисто растение и най-добрият начин да се предпочете някоя от тях, е като се избере по уханието. Много от ментите са известни под името, свързано с техния специфичен аромат, затова разгледаната в днешната статия кръголистна мента се нарича още „ананасова мента“.

Тя се отличава от другите и по вида си – листата й са нашарени  с бледожълтеникави или бели линии, което я прави особено сполучлив декоративен елемент за композиции от живи цветя. Освен това ананасовата мента не пораства повече от 30 сантиметра на височина. Може да се отглежда на ярко огрят прозоречен перваз на веранда или под портик. Ухайните листа – свежи или сухи са интересна добавка към най-различни ястия. Ценен, е не само приятният аромат, но и лековитото им въздействие.

Като ароматно растение, отглеждано в домашна обстановка, тази мента има нужда от умерено топла среда – 15/20 градуса. За разлика от повечето ароматни билки, ананасовата мента вирее по-добре на сенчесто, отколкото на ярко огрято място. Може да расте спокойно вкъщи, ако поне за пет часа на ден се оставя силна, разсеяна светлина.

Почвата в саксията й трябва да бъде високохумусно съдържание и да, е постоянно влажна(не и прекалено напоена). Леко влажният въздух влияе отлично на растението. Добре, е от време на време листата да се оросяват с вапоризатор. Тори се на всеки 3-4 седмици с хранителен разтвор за стайни растения. Сипва се само половината доза, посочена от производителя.

Пресажда се през пролетта в саксия по-голяма от обикновеното, тъй като кореновата система има необходимост от пространство. Нужда от високохумусна почва с добавка от чакъл. Преместването се налага, когато растението, е изпълнило саксията(пресажда се в по-обширна или корените се разделят поравно в две малки саксии) или когато почвата, е изчерпала своя хранителен потенциал.

Когато стъблата достигнат 20/25 см дължина, ментата започва да се подрязва редовно, за да се избегне цъфтежа и да се усили аромата на новопоникващите листа.