Продължете към съдържанието

Когато започнете ремонта на таванските помещения е добре да се обърнете към фирми за услуги кърти чисти извозва за да се заемат с цялостното почистване на тавани и изхвърляне на стари мебели. Много от фирмите предлагат демонтаж на мебели, изнасяне и изхвърляне на дивани и легла.

През последните години използването на битумни керемиди у нас стана много популярно. Това може би се дължи на факта, че този тип керемиди притежават редица предимства пред останалите: бърз и лесен монтаж, направени са от изключително лек материал и могат да бъдат различни по форма и цвят. Това са само една малка част от предимствата на битумните керемиди, които ще разгледаме в тази статия.

Битумните керемиди се появяват за първи път в Северна Америка през 1863 година. Те са произведени като алтернатива на класическите керамични керемиди. Битумните керемиди са известни в Европа под името шиндли. В България битумните керемиди се използва от преди повече от 100 години, като след падането на комунизма, разнообразието от шиндли на пазара става все по-голямо, тъй като до преди 1989 година, битумни керемиди са се произвеждали единствено в софийския завод „Хидроизомат”. Битумните керемиди са направени от листов хидроизолационен материал, който може да бъде направен в най-различна форма – правоъгълна, овална, триъгълна, трапецовидна и др. Шиндлите могат да бъдат оцветени в абсолютно всеки цвят, което дава широки възможности за най-различни дизайнерски решения. Битумните керемиди са направени от няколко слоя, които имат силна защита от външните атмосферни влияния и ултравиолетовите лъчи на слънцето, което ги предпазва от залепване, докато са в пакета. Едно от основните предимства на шиндлите е, че с тях се работи много лесно и бързо. За да бъдат монтирани е достатъчно да бъдат наредени на ивици и да се прикрепят една за друга, като на някои по-рискови места може да се залепят с битумно лепило. Другото съществено предимство на битумните керемиди е, че се режат изключително лесно. Докато например рязането на керамични или бетонни керемиди изисква скъпи инструменти и време, шиндлите могат да подрязват с макетен нож.

Съвременната технология, която се използва за производството на битумни керемиди им гарантира силна устойчивост и здравина срещу атмосферните влияния. Гаранцията, която им дават производителите в Европа е между 10 и 15 години, докато производителите на шиндли от Северна Америка дават между 40 и 50 години гаранция за най-добрата си продукция.