Продължете към съдържанието

02345Саксифрага

Повечето от домакините познават това скромно и невзискателно растение, което много отдавна е отделено от планинските райони на Китай е навлязло в жилищата. В родината си то се разстила между дървесната растителност чрез тънките си червеникави столони, които лазят по повърхността на земята и завършват с нова розетка от листа. Тя се вкоренява и на свой ред образува други е много силно разклонено и богато облистено с дребни сърцевидни листа. То носи и въздушни корени, с които се закрепва по стените като бръшляна. В стаята вие можете да дадете различни направления на стъблата — да ги насочите по стените чрез подпора или да ги оставите да увиснат. Растенията са малко взискателни. Те се развиват еднакво добре и в топло, и в студено помещение, и на засенчено, и на светло място, стига да не се огряват от силно слънце.

Растат добре в градинска пръст, примесена с листовка и едър пясък. Размножаването им е лесно — чрез разделяне или чрез стъблени резници, вкоренени във вода.

Филодендрон
02345

Растение от тропическите области на Америка. Привлича вниманието с красивите си листа: сърцевидни, гладки, едри, с приятна зелена багра, заловени за възлите на месесто стъбло. Още по-интересен е вариететът, чиито листа са нашарени с белезникави петна. У нас растенията не достигат до цвят и не дават семена, но се размножават бързо, понеже стъблата им образуват въздушни корени и стъблените им резници се вкореняват лесно. Пак благодарение на тези въздушни корени, които при допиране до почвата се превръщат в обикновени корени, се оформя саксия с много стъбла. То се постига чрез навиване на първичното стъбло в саксията и заравянето му в пръстта й. Оставя се открит само върхът на стъблото. Така заровеното стъбло развива нови корени и разклонения при всеки възел.
На стъблото може да се дадат различни направления — да образува кордони около прозорците, да облече колони от мъх, да тапицира част от стената или да декорира висяща саксия.
Друг филодендрон с катерливо или падащо стъбло е видът сканденс.
И двата вида изискват пропусклива и богата почва — смес от повече листовка и угнил оборски тор с прибавка на малко пясък и малко градинска пръст.