Продължете към съдържанието

okachentavanАко не харесвате тавана си или пък просто искате нещо ново и модерно, то най-логичния избор, е монтирането на окачен таван. Това, е перфектното решение за всеки човек, който иска да придаде по-красив вид на жилището си. Окачените тавани се предлагат в най-различни форми и цветове, което Ви дава възможност да придадете същевременно красив и неповторим вид на дома си, което в никакъв случай не, е без значение. Освен това, този тип тавани разполагат с още много други качества, които ги превръщат в предпочитан избор за по-голяма част от населението на Земята. Качествените тавани имат отлични топлоизолационни свойства, незапалими са, трудно прониква влага през тях и освен това не изискват специална поддръжка.

 

Съществуват различни видове окачени тавани. У нас, най-разпространени са гипсокартонения, растерния, PVC, Хънтър Дъглас и опънатия модел. Всеки един от тях си има своите предимства и недостатъци, но нека ги разгледаме по-детайлно, за да придобиете по-широка представа за тях, което ще Ви помогне да вземете най-удачното за Вас решение.

  • Гипсокартоненият окачен таван притежава следните предимства: отлична шумо/топлоизолация; ста; стабилна конструкция; възможност за осъществяване на всякакви интериорни идеи и монтиране на всякакви аудио или видео техника. Като недостатък можем да отбележим, че гипсокартонения таван се монтира по-бавно от останалите, не може да се премества или разглобява, без да му бъдат нанесени поражения и не разполагат с трайно предпазно покритие, поради което се боядисват.
  • За мнозина, обаче растерните тавани са по-качествени от гипсокартонените, тъй като се монтират и демонтират много по-бързо от тях, цената им, е по-ниска, могат да се преместват навсякъде без поражения и са доста по-леки. Разбира се, и те имат своите недостатъци, които обаче се свеждат до трудното им пребоядисване и това, че предлагат много по-малко творчески възможности за интериорните дизайнери.
  • И третия вид, който ще разгледаме са таваните направени от PVC. Накратко те имат почти същите предимства като растерните, но за сметка на това имат много по-сериозни недостатъци – постоянната влага и изключително трудния демонтаж, при който, е невъзможно да не се повреди поне една ламела.

Ако разполагате, обаче със стар и вече изхабен окачен таван и искате да го смените с нов, то по-добре се възползвайте от услугите на специалисти, които да се заемат и с демонтажа на окачения таван и с поставянето на новия.