Продължете към съдържанието

Ако се интересувате от градинарство на всяко ниво, няма как да не забележите, че зеленчуците отново се ползват с привилегии. Както всичко останало, низходящото градинарство има обрат. Големите пространства на обработваеми земи са заменени с повдигнати лехи, контейнери и най- новото- вертикално озеленяване. Възползвайте се от първокласни недвижими имоти, намираща се над почвата!

РаРазлични градини

Обикновено първата причина, която градинарите изтъкват, е липсата на пространство. Вертикалното озеленяване отваря врати за всички.

Харчат се по-малко пари

Пестят се пари от самото начало при закупуване на почва, ако ще изграждате повдигнати градински лехи. Това е така, защото лехите не трябва да са много големи, тъй като растенията висят безгрижно над почвата. Ще имате нужда само от достатъчно почва се настанят корените на растенията.

По-малки легла означава, че ще бъдат поливани по-малко. Комбинирайте това със система за поливане, която доставя вода директно до зоната на корените, като например система за капково напояване, плюс богати, глинести почви за задържане на влагата и ще имате по-малка сметка за вода.

Ззасаждането на градина е едно голямо начинание. Но със сигурност ще имате по-малко ангажименти с вертикалното озеленяване.

На първо място, има много малко почва, с която да се занимавате- особено ако използвате контейнери. По-малко почва, означава по-малко време за поливане и плевене. Плюс това ще берете зеленчуци и плодове в изобилие.

Справяне с по-малко плевели, вредители, и заболяванията

Растенията, отглеждани вертикално, имат отлична циркулация на въздуха. Повече циркулация на въздуха около растителната листна маса означава по-малко проблеми с вредители и болести.

Повече култури, отколкото си мислите

ВертикалнотоГрадинарство всъщност може да увеличи производството на зеленчуци и ще ви предложи по-голям добив. Циркулацията на въздуха и слънчевата светлина помагат за поддържането на здрави листа и здрави растения (с малко или никакви вредители и болести), предлагат по-големи добиви – дори ако пространството е по-малко.

Между другото, вертикално озеленяване не е само за увивни растения. Висящи кошници, подреждат един върху друг контейнери и стенни джобове, за да растат култури като марули, ягоди, и репички.

Разкрасяване вашия двор

Ако не сте забелязали, че зеленчуковите растения могат да бъдат направо красиви, обърнете внимание на това, че могат да бъдат като ботаническа градина! Доматите не са само ярко червени, но и жълти, оранжеви, лилави, бели, зелен. Патладжанът се предлага в бяло, лавандула, лилаво, и раирани сортове. Зелето идва в синьо, сиво и зелено. Маруляте е червена, зелена, лилава и всички нюанси между тези цветове.

Наред с различните цветове на формата, размера и структурата на растения и плодове да се прибавят към картината.

Не се страхувайте да експериментирате дори и на балкона на петия етаж. Няма да се налага да чистите градината и да изхвърляте боклуци от двора. Просто ще си пиете питието и ще се наслаждавате на вашата зеленчукова или плодна градина.

Дори и днес, на пет акра честно да ви кажа, че отглеждам повече зеленчуци вертикално от всякога. Не се ограничавайте от пространството. Опитайте първо с по- малко растения, които постепенно да увеличавате.

Не сте ли чували за градините на Семирамида? В сърцето на пустинята е създаден истински рай от екзотични растения, които били разположени терасовидно, за да могат да се съберат максимално количество растения на минимална площ. Защо не направите и вие вашата вълшебна градина.