Продължете към съдържанието

Розите са доста специални и вие трябва да бъдете наясно с условията за отглеждане и грижите, необходими за да бъдат щастливи.

Място: За най-богат цъфтеж и най-голяма жизненост розите трябва да получат от 6 до 8 часа  директна слънчева светлина всеки ден. В горещ климат, те ще оценят получаване защитата от най-интензивното следобедно слънце. В хладни климатични области  може да се добави достатъчно допълнителна топлина за стимулиране на производството на цветове и намаляване на щетите от зимата.

грижа за розите

Почва: Розите се нуждаят от добър дренаж и богата, влаго задържаща почва, с рН между 6,5 и 7. Ако почвата ви е тежка и мокра, може да помислите за засаждане на рози в повдигнати лехи. Компостът трябва да се добави, за да създадете текстура с високо съдържание на органични вещества.

Вода: Розите изискват повече вода, отколкото повечето други ландшафтни насаждения, особено през първата година като растението изгражда своите корени. Най-добрият начин да поливаш розите е с капково напояване. Тка се концентрира водата в зоната на корените, където е необходимо и предпазва зеленината от изсъхване, за да се сведат до минимум проблемите с болестите. Един добър, дебел слой от органичен мулч ще помогне за опазването на влагата, намаляването на плевелите и помощ за здравословния растеж корена.

Тор: Розите се нуждаят от постоянна доставка на азот, фосфор и калий. Можете да предостави тези хранителни вещества или с течни, или гранулирани торове, в съотношение приблизително 5-8-5. В повечето случаи, редовното приложения на компост, изгнила тор, рибна емулсия и екстракти от водорасли, ще предоставят на розите всички хранителни вещества, от които се нуждаят. Тези органични изменения допринасят за смекчаването на дисбаланса на рН и стимулират ползата от добрата почва. Други органични изменения предпочитан от розови производители включват глауконит, черна скала фосфат и люцерна хранене.

Резитба: Мъртвите, слаби и болнави стъбла може да доведат до проблеми. Резитба ще увеличи циркулацията на въздуха в центъра на растението и ще сведе до минимум проблемите с  гъбичките. Резитбата също стимулира растежа на нови и ви позволява да оформите растението по един приятен начин.

Защита през зимата: Ако е възможно, изберете сортове рози, които са издръжливи за отглеждане през зимата; такива, които могат да оцелеят през зимата, без специална защита. В студен климат, хибридни сортове имат нужда от допълнителна изолация.

След като сте имали няколко седмици по- ниски минусови температури, покрийте основата на розата с 12 инча  почвата или мулч, а след това покрийте със слама или дори изолационната пяна. През пролетта почистете двора от всички боклуци, останали от зимната грижа. Почистването на градината е важно за здравето на растенията.