Продължете към съдържанието

Въпреки това, не всеки човек разполага с такива материали, които изброихме по-горе. Как правилно да опаковаме огледалото в този случаи? Предимно за това се използва гофриран картон и въздушно — мехуреста лента. Листите от гофриран картон закриват лицевата страна на огледалото. Картона надеждно се фиксира с тиксо, след което огледалото се покрива полупрозрачна лента.

Трябва ли, да разглобяваме полилей? Някои специалисти по преместване настоятелно препоръчват да се свалят плафоните и да се опаковат всеки от тях по отделно. На практика, това не е необходимо. Полилеят може да се превози и в цял вид, като е нужно да се намери подходящ кашон. Полилеят не трябва да излиза от него, но и да не се клати от ъгъл на ъгъл – също. Свободното място е добре да се запълни с амортизиращ опаковъчен материал – въздушно-пулупрозрачна лента, тъкан, уплътнител от гофриран картон. Понякога за тази цел се използва пяна.

И така, въпроса с огледалото и статуетките е решен. А, какво да правим с другите стъклени предмети – например, с посудата? На всички ни е известен «бабешкия» способ на опаковка, ползван по време на соц времената. В този случаи чиниите и салатиерите се поставят на стек, като между тях се намира гофриран картон или опаковъчна хартия. Стъклените чаши със столче предимно се опаковат една по една. Освен това съвременните специалисти — хамали действат по съвсем друг начин.

Те поставят чиниите в кутии на ребро, както в сушилня. Като чиниите трябва плътно да прилягат една към друга. Колкото по-малко свободно място има в кутията – толкова по-добре. А чашите — бокал, напротив, не трябва да се транспортират в «легнало» положение. Те трябва да се оставят да са прави на „краката си“. Единственото, което е останало от соц времената – това е опаковъчната хартия, в която се поставя посудата. Впрочем, професионалистите все по-често предпочитат въздушно — мехурестите ленти за опаковка.

Как да пренесем дрехите си? Първото, което ще ви дойде на ум е да сложите всички вещи в кутии. Но това отнема много време за сгъване. По-просто е да се извадят дрехите от шкафа и да се сложат в голяма торба, без да се снемат закачалките. За ролята на торбичките трябва да се използват такива с големина (120-140 литра) пакети за боклук. На новото място тях можете веднага да окачите в гардероба, а и така по-малко място ще заемат от кутиите. Желателно е да се опаковат и пренесат дрехите в чист вид.

Иначе на новото място ще ви се наложи да скачите пералнята, а след това ютията, докато приберете всяка дреха на мястото й. Всички кутии и торби преди натоварването на камиона е нужно да се надпишат. Професионалистите поставят на кутиите етикети, на които е указано характера на товара, но при самостоятелното извозване това е излишно. При натоварването в камиона се поставят най-крупните и тежки предмети. След това се товарят по-леките вещи. Не поставяйте върху меката мебел тежки кутии с остри вещи. Ситуацията на пътя не винаги е предсказуема и при рязка маневра може да се случи нещо непредвидено. Кутиите с чупливи предмети трябва да се намират на пода, а не да са поставени върху шкаф или например върху хладилника. Както показва опита, при преместването е възможно всичко – и добро и лошо. Но много нещастни случаи може да бъдат избегнати, ако всичко е осмислено по отрано.