Продължете към съдържанието

Делфиниумите са не много големи декоративни много годишни растения. Когато разцъфтяват те са в тъмно и светло сини, виолетови, бели, розови огромни цветове, като приковават всеобщото внимание. Едно е интересно, че няма нито един вид делфиниум, който да си прилича по красота. Освен това те са непретенциозни, издръжливи, лесни за отглеждане. Делфиниумът широко е разпространен по-цялата планета, като се среща на равнини в зоните с умерен климат и на алпийските луги в горите и най-различни райони по света, от умерен пояс до бреговете на Ледовития океан.

Ръст на издънките има, веднага след като снега се стопи. Делфиниумът зацъфтява примерно към 20 юни и продължава през целия месец юли. Срокът може да се промени в зависимост от времето. Само за месец узряват семената, а издънките умират. Ако ги срежете в средата на август се възобновява ръста им и през септември растенията могат отново да зацъфтят. Със захладняване на времето започва оттегляне на веществата в коренището и растението се подготвя за зимата. Понякога снегът покрива още зеленото растение, но на успешността на зимуването това, не се отразява. Делфиниум – чрезвичайно зимоустойчиво растение, което може и под снега да издържи мразове до 30?C. Голяма опасност представлява размразяването, от което коренищата могат да се разкашкат.

Ако вие живеете в зоната на умерения климат, то култивирането на делфиниума няма да ви затрудни, тоест това растение е именно за умерения климат и притежава много висока издръжливост: то е зимоустойчиво и сухоустойчиво, носи също и не много силно преовлажняване.

Посаждане

За да стане качествено посаждането е добре да извикате градинари за почистване на двор за да подготвят мястото както подобава. При посаждане трябва да се избират добре осветени участъци, като е желателно мястото да е с глинесто-песъчливи или глинести почви. Не трябва да считаме, че след като делфиниума е сухоустойчив, то на сух участък ще бъде удачен за него. Относно мястото, където ще го посадим, то не трябва да е сухо или с ниска влажност. Реакцията на почвата трябва да бъде неутрална или слабо киселина.

За посаждане изкопайте ямки с размери 40?40?50 см на разстояние 60-80 см един от друг. Изкопайте в земята ямки и смесете с хумус, като добавите органически и минерални подобрители (50 г. на ямка; ако садите през есента, изключете азотните торове), шепа доломитно брашно при необходимост. Подготвянето на земята става, като изсипете обратно в ямката, оставите мястото с размер за кореновата система. Засадете делфиниум така, че кореновата шийка да бъде на нивото на повърхността на почвата. След което е добре да полеете посаденото растение. Докато не започне ръста на младия корен и неговото развитие в посадъчната ямка, ще трябва да го поливате често, ако разбира се, не е прохладно и влажно времето.

Грижа

В края на април – началото на май делфиниума може да се подхранва с течни органични подобрители (разтвор лопен 1: 10) или минерален. Много е важен азотният подобрител, с негова помощ мощно се развиват листата, крупни издънки и цветове. Второто подхранване става в началото на юни. Делът на азотните подобрители е нужно рязко да се снижи, като се увеличи делът на калия и фосфора, това ще обезпечи успешно цъфтене. Последното подхранване става в края на цъфтенето, като се добавят само калий и фосфор (50 г./м?), което ще осигури добро съзряване на семената и ще започне възобновяване.

Когато издънките достигнат дължина 20-25 см, изкарват слаби и тънки издънки, тогава трябва да се оставят 3-5 най-млади. Това ще позволи да получите крупни съцветия. Много полезно е наторяване с дебелина на слоя 2-3 см. Като след 1-2 седмици се укрепват. Няколко дълги колове се разполагат около храста, като се внимава да не се повреди кореновата система. Издънките се връзват с мек канап или се захващат за метална тел.