Продължете към съдържанието

Преди да предприемете действия по монтаж на новият паркет е добре да демонтирате стария. Не слагайте нов ламиниран паркет върху стар дървен.

Много хора предпочитат паркетните настилки пред плочките, като една от основните причини за това е, че монтирането на паркет става в пъти по-бързо и лесно сравнение с монтирането на плочки. Освен това монтажът на паркетна настилка не изисква наличието на някакви специални умения или скъпи инструменти. Поради тази причина все повече хора се доверяват на собствените си умения и извършват монтажа сами. В тази статия ще Ви споделим за тънкостите и технологията, която се използва за монтиране на паркетни настилки от дървен материал или ламинат.

Преди да се започне с монтажа на паркета, трябва да се подготвят основите за неговото полагане. За да се постигне максимално качествен резултат, паркета се монтира върху равна и гладка повърхност. Ако не сте убедени, че повърхността, върху която ще поставите паркета не е напълно равна, използвайте алуминиев мастар, с който да проверите наклона и да определите с точност неравностите върху повърхността. В случаи, че е нужна корекция, използвайте саморазливаща се замазка, която можете да си закупите от всеки специализиран строителен магазин. Спазвайте инструкциите за разбъркване и съотношение, които са написани върху етикета на замазката и няма да имате проблеми. Разбъркването на замазката се прави с миксер или бормашина с подходяща бъркалка. Около 72 часа са нужни на замазката, за да се втвърди окончателно. Паркетните дъски не се монтират директно върху пода. Преди да бъдат монтирани върху пода се полага специална материя, която е с дебелина от 2 до 3 m. Тя се поставя, с цел да по-добри шумоизолацията и да отстрани евентуални неравности, които сме пропуснали при замазването.

След като сме готови с подготовката на пода, е време да пристъпим към монтажа на паркетните дъски. Преди, обаче да започнем с полагането на първата дъска, трябва да оставим фуга с широчина от 1,5 см между дъската и стената, като при по-големи пространства, широчината се увеличава. Общо прието правило, е да се остава по 2 милиметра широчина на фугата за всеки линеен метър. Например, ако разполагаме с помещение с широчина от 10 метра, фугата, която трябва да оставим е 20 mm. Фугата се оставя откъм всички страни на помещението. Посоката, от която трябва да започнем полагането на дъските се определя спрямо размерите на помещението, както и от разположението на прозорците. При помещения с квадратна форма, дъските се редят по посока на светлината, а при такива с продълговата форма се редят успоредно на късата стена. Първият ред се поставя пробно, без да се залепя, за да се определи размерът на фугата и дали перваза ще може да я покрие. След като се монтира цялата настилка, се поставят первазните летви, като техните размери са най-често 2,2 см широчина и височина от 4,2 см.