Продължете към съдържанието

Кой не желае да създаде едно уютно местенце, изпълнено със светлина, цвят и простор за своето дете? Едно местенце достатъчно функционално, за да задоволи всички нужди на детето и достатъчно шарено и приказно, за да разгърне неговата фантазия и детски мечти.

До скоро това не беше много лека задача и разчитахме предимно на въображението си, но вече се предлагат детски мебели, създаващи невероятно настроение и комфорт. Самият избор на тези мебели е едно истинско удоволствие, както за децата, така и за родителите. Те се пренасят в един вълнуващ приказен свят, изпълнен с приключения и опасности, със смях и забава.

Първото нещо, с което трябва да се съобразим, започвайки обзавеждането на детската стая е възрастовата група, за която то е предназначено. За по-малките деца мебелите са едни – по-меки, по-ниски, от по-специфични материали, с обособени за игра кътове, за по-големите други – по-големи легълца, дрешници, работни места и библиотеки.

Ако детската стая е предназначена за едно дете, разполагате с достатъчно пространство за всичко, което е необходимо. Ако децата са две ще трябва да проявите малко фантазия и да съобразите мебелите с мястото, с което разполагате особено ако нямате възможност да изкъртите някоя стена за да разширите пространството. Леглата са основната мебел. Може да ги разположите ъглово, успоредно или да се спрете на легло на два етажа. Предлагат се много красиви, раздвижени двуетажни легла, които са напълно обезопасени, а някой от тях имат и вариант за преустрояването им в работно място. Съществуват и такива със стълби с вградени шкафове – чудесно решение за малката стая.

Следващата стъпка е дрешника. Може да изберете малки гардеробчета или вградени такива. Често те са направени от леки материали и са подвижни, което дава възможност за трансформиране и бърза промяна на интериора, според моментната нужда. Не забравяйте, че на децата им е нужно пространство за игра.

Не забравяйте детайлите, това е моментът да внесете приказно настроение. Шарените перденца, килими с мотиви на любими герой, апликации и рисунки по стените, меки завивки с лицата на приказни герои, нестандартни табуретки, възглавници, полюлей – всичкото това ще достави истинска радост на вашето дете.