Продължете към съдържанието

Диван ЧестърфийлдКъде е тайната на популярния диван Честърфийлд? Може би е това, че не гледайки на почтените му години, той изглежда стилно и луксозно. В зависимост от «тапицерията» дивана Честърфийлд може да се окаже представителен, сковано — арогантен или игрив, дори може да бъде поставен в стаята на подрастващ.

Винаги на мода

За произхода на дивана има много спорове. Някои твърдят, че неговото име е на английски град, някои, че е в чест на граф, който е способствал за преминаването на Великобритания към грегорианския календар, като така са нарекли и календара – Честърфийлд. В края на краищата, това не е толкова важно. Интересното е друго: изминали са няколко столетия и през цялото това време дивана Честърфийлд никога не е излизал от мода. С течение на времето дивана станал нарицателно, като под Честърфийлд се разбирал модела изцяло определящ външният вид. Ако имате стар диван от подобен род в никакъв случай не го изхвърляйте с фирми за изхвърляне на мебели, а го претапицирайте с някоя фирма за претапициране на мебели.

Как да различим Честърфийлд?

Първи признак – ромбовидно пристягане. В миналото изработването на диван не било лесна и проста работа. Диваните се пълнели с пълнеж от конски косми, а за равномерното разпределение при напълване се е пристягал мебела. Самото пристягане при изработката на дивана се е покривало с декоративни копчета-капитоне. Прошивката предимно украсявала гърба и подлакътниците на дивана, понякога – конзолата под седалката, закриваща краката. Но, рядко се налага да отива до седалката.

Втори признак – подлакътниците на дивана плавно се преплитат на гърба и точно съответстват на нейната височина.

Трети признак – форма на подлакътника. При Честърфийлд мястото, където ще лежи ръката се оформя под формата на стегнат свитък, напомнящ класическа колона. А краката на дивана са миниатюрни или не се виждат изобщо.

От миналото и настоящето

Класика. Ние сме привикнали към това, че традиционният диван Честърфийлд се предлага в кожа. Но, се оказва, че сред моделите, даже през Викторианската епоха са изработвани от разкошна бархетна тапицерия. В производство на ексклузивните дивани Честърфийлд от кожа относно ярките цветове има общо правило: колкото е по-обширна обтекаемата повърхност, толкова по-дебело трябва да бъде покритието: дебелата кожа е повече еластична и здрава. Пълнеж се използва при всички независимо, че кожата влиза в ролята на основен материал, която пристяга рамката за сядане или гърба.

Дори много производители на класически дивани основно предлагат модели Честърфийлд с тапицерия от естествена кожа в оттенъци на земната палитра: глина, теракот, кирпич … Модерни. Ако желаете  по-смели експерименти, то избирайте ярка тапицерия от текстил! Дори за надуваемите модели за градината и басейна. Такива дивани вие можете да разгледате в каталозите на много фирми производителки. Модерният диван Честърфийлд изцяло може да бъде весел и безгрижен, ако той не е на петстотин години!