Продължете към съдържанието

Проектозакон срещу „домашните” брокери

     За съжаление много от брокерите на недвижими имоти нямат нужната квалификация, да не говорим за образование или опит. Често клиенти, които са се доверили на подобни ”професионалисти”, горчиво съжаляват за действията си, неизменно водещи след себе си до катастрофални последици.  Може би сте изпадали в подобно положение, а може би не?

    Продавате имот, веднага ви се обаждат няколко агенции, които предлагат услугите си. Избирате такива, които имат по-ниска комисионна, защото 3 % плюс ДДС ви се струват много. Доста по-добре звучи 1,5%, нали?

     Надявате се, че брокерите ще направят необходимото за успешното презентиране на вашия недвижим имот. Да, ама не! „Специалистът”, дори не си прави труд да посети парцела, да го огледа, да направи снимки. Ако имате вие описание и снимки, спокойно може да му услужите, като той ви обещава, че ще публикува обяви в доста сайтове. Дава ви линк към публикациите и вие се хващате за главата. Обявата ви е с объркани снимки, описанието не отговаря на реалността, объркана е квадратурата. Парцелът е идеална част и вие държите бъдещият купувач да е уведомен предварително за това.  Но при всеки оглед, купувачът остава леко изненадан, че къщата е на калкан и че дворът не може да се раздели нотариално, защото няма лице 14 м, както е според изискванията на Закона за териториалното устройство. Последното, което ви доведе до нервен срив, беше намалената цена на имота, без разбира се да сте уведомени. Най-после клиент харесва вашия трудно продаваем имот. В момента, в който се стига до цената, купувачът разбира се иска намаление. Съгласни сте да свалите около три хиляди евро от обявените 50 000. Но в един момент разбирате, че обявената цена е 45 000 и вие трябва да свалите още 3 000. Сделката пропада някъде в небитието, а Вашето въображение започва да рисува не много приятни картини, как собственоръчно хващате „брокера” за гушата.

     И разбира се не сте единствения клиент с подобни изживявания. Пазарът на недвижими имоти пропада точно заради неквалифицирани специалисти. Защото те нямат елементарни познания за  правната страна на  недвижимите имоти, не разбират нищо от архитектурния план. Наистина звучи смешно, но е факт. Масово тези „брокери” не знаят какво е кота корниз. Не правят разлика между панел и ЕПК, както и много други „маловажни неща”. Да не говорим, че нямат елементарни знания как да предразположат страната по сделката и как да направят, това което продават конкурентно способно. Но странното е, че тези „специалисти” са наясно с пазарната икономика и първото нещо, с което започва разговорът е каква е тяхната комисионна и как ще я получат. Ако може и предварително.

     Затова Националното сдружение за недвижими имоти предложи проектозакон, с който да се регламентира дейността на агенциите  за  недвижими имоти. Той предвижда всички занимаващи се с този вид дейност да бъдат включени в единен регистър, да имат документ за завършен брокерски курс, както и застраховка, която ще гарантира лоялно отношение на брокерите към клиентите, както и обратното. По този начин ще се избегнат имотните измами и сриването на пазара на недвижимите имоти.