Продължете към съдържанието

Знаете ли, че една трета от живота си прекарваме в леглото? Оказва се, че то е най-използваната от нас мебел, следователно трябва да обърнем сериозно внимание на избора на матрака, който ще ползваме за да не се наложи скорошно прилагане на услугите (кърти чисти извозва).
Как да изберем ергономичен матрак? Твърд или мек трябва да бъде той? От какви материали да е направен?

Ергономичен матрак означава матрак, които да позволява на тялото ви да се отпусне максимално, за да починете и да се наспите пълноценно.
Доказано е, че на твърд матрак се спи по-добре, отколкото на мек. Все още се намират хора, които твърдят обратното, но това са по-скоро изключения.

От матрака, на който спите зависи дали ще имате болки в костите, ставите и гърба. Важно е да бъде проектиран така, че да следи естествените извивки на гръбначния стълб. Добрият матрак позволява на тялото ви да се отпусне максимално и благодарение на неговия релакс през нощта, сутрин се будите свежи и отпочинали.

Когато избирате матрак за вашата спалня, попитайте за такъв, който не пренася движението на единия партньор до другия и ви оставя самостоятелно пространство в семейното ложе, не обезпокоявано от половинката. Поддържащите краища също играят важна роля.

От съществено значение е от какво е направен матракът. Напоследък много популярна е мемори пяната, представляваща високо еластична полиуретанова пяна. Тя прави матракът гъвкав и прилягащ около човешките форми, като по този начин подобрява кръвообращението и общото състояние.

Редно е да обърнем внимание и на възглавницата, без която и най-вълшебният матрак не би ви бил достатъчен. На първо място тя трябва да поддържа естествената извивка на гръбнака и да има възможност за пригаждане към индивидуалните нужди на потребителя. Тя трябва да не е прекалено твърда, за да позволи промяната на формата й при смяна на позата по време на сън, но не трябва и да е прекалено мека, за да осигури добра поддръжка на главата.

Не на последно място всички ергономични мебели и матрака и възглавницата трябва да бъдат хипоалергенни.