Продължете към съдържанието

02345Горещата и влажна атмосфера на кухнята я прави необитаема за много стайни растения. От друга страна, едно цветно петно и няколко листати силуета биха допринесли неимоверно за разнообразяване на съвършено функционалния, „работен“ вид на това помещение. Има ли такива? Идеалните за кухнята растения трябва не само да обичат въздушната влажност, но и да са в състояние да удържат на температурните изменения, които произтичат от използването на котлоните и фурната или на електрическите уреди. Без съмнение, кухнята не е препоръчителна за нежни екземпляри като папратите и техните подобни, които предпочитат по-свежи места.

Впрочем, растенията понякога реагират доста отрицателно и на изпаренията, предизвикани от уреди, работещи с газ, както и на маслените частици, с които се насища въздухът след приготвяне на пържена храна. Затова е много важно да бъдат предпазвани от тях. Ако успеете да гарантирате няколкото основни условия за живот на растенията, незабавно ще се уверите, че кухнята всъщност е пълна с кътчета за запълване и с местенца, достойни даже за вашите любими екземпляри.

Подходящите повърхности

Разбира се, плотът с мивката и шкафовете около печката не би трябвало да се претрупват, за да не пречат на готвенето. Друга очевидна предпоставка за озеленяването на кухнята е растенията, които ще я украсяват, при никакви обстоятелства да не са отровни – не е изключено да влязат в контакт с храната.

Няколко саксии в единия ъгъл на кухненския плот няма да затруднят работата ви. С тях можете да прикриете дребни и не особено красиви домакински уреди от типа на кафемелачката и миксера.

Поради съображения за удобство при ползването на електрически уреди, в кухнята контактите са разположени доста по-високо от обикновеното. Така със сигурност са по-достъпни, но далеч не по-естетични. За да не се виждат

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Чистота на въздуха: трябва да е максимална и без излишъци от атмосферна влага.

•             Отдушни тръби. Монтирайте отдушни тръби на домакински уреди като пералнята, центрофугата и миялната машина, които държите в кухнята. Те са в продажба напълно готови за инсталиране. Ролята им е да всмукват отделяните от уреда пари.

•             Абсорбаторът над печката е още по-добър отдушник – изтегля парите, маслените частици и миризмата на готвено.

•             Отдушник-Вентилатор. Това въртящо се електрическо апаратче (на прозореца или на стената) раздвижва застоялия въздух и вкарва свеж отвън.