Продължете към съдържанието

Вече сте собственик на новото си жилище, приключили сте с къртенето и извозването, измазването, боядисването на стените, къртене на замазката и поставянето на подовите настилки и вратите и ви остава поставянето на мебелите. Знаете ли как правилно да разопаковате и сглобите мебелите, как да се грижите за тях така, че да ви служат максимално дълго време, запазвайки своята красота и стабилност?
Тази грижа започва още с разопаковането и монтажа на мебелите. Отворете всички кашони ръчно, без да използвате режещи предмети, за да не нараните частите вътре. Премахването на кламерите от основата на диваните трябва да стане с помощта на клещи. Когато монтирате краката, не използвайте прекомерна сила и проверете дали са затегнати до край.
Честа практика е да поседнете на облегалките за ръце на дивана или фотьойла. Това обаче е неправилно и може да доведе до бързо разкъсване на дамаската. Не позволявайте на децата да го правят, те често се катерят дори на облегалките, което може да е пагубно за мебелите.
Твърдите предмети лесно издраскват дамаската. При сядане с ключове в джоба, най-често се получават наранявания, бъдете бдителни за това.
Излагането на пряка слънчева светлина на по тъмните мебели и честото сядане с тъмни дрехи, боядисани с некачествена боя върху светли мебели, води до промяна в цвета им.
Ако имате домашен любимец, бъдете бдителни. Котките често избират да си острят ноктите в меката мебел, което я наранява. Препоръчваме да закупите катерушка за вашето коте или просто да навиете твърдо въже около дъска или пънче.
Прекалено близък източник на топлина или продължително излагане на влага нарушава дамаската, понякога пагубно.
Малко хора знаят, че дамският чорапогащник действа като шкурка на повечето дамаски, за това и колкото и да е красиво, избягвайте го в комбинация с къси поли, когато сядате на дивана си.
Не на последно място, при отстраняване на петна, не трийте прекалено дълго на едно място, това може да доведе до образуването на мъхчета, който няма как да се премахнат. Грижете се с любов за вашите мебели и те ще ви се отплатят с уюта и топлината, която създават във ваши дом.