Продължете към съдържанието

Диванът заема ключова роля в обзавеждането на всекидневната. На него се отрежда централно място и изборът му е много важен. Преди да го направите съобразете се с броя хора, които ще го ползват, практичността на дамаската му, механизмът му на сгъване и разгъване, големината му и цветовата му гама за да не се наложи да в последствие да се намеси някоя фирма за пакетни услуги кърти, чисти, извозва и да демонтира и изнесе така желания диван.

Най-красиви, удобни и практични са диваните от естествена кожа. Те са лесни за поддръжка и създават неповторим лукс. За съжаление те са и най-скъпи. Диваните от изкуствена кожа са доста по-евтини и макар и не толкова красиви и практични, също създават чувство на комфорт и удобство. Напоследък се използват често и дамаски от микрофибър и микро велур, ленени и жакардови дамаски. Те предлагат голямо цветово разнообразие и всеки намира подходящ десен за интериора си.

Следващото нещо, на което трябва да се спрем е големината на дивана. Той може да е тройка, четворка, а защо не и ъглов такъв. Ако ще използвате дивана и за спане, обърнете внимание на неговите механизми. Те трябва да са здрави и стабилни, за да ви служат дълго време. Често се случва това да е слабото място на дивана.

Когато диванът ще бъде използван и за спане, изберете по-твърд такъв. Меките дивани са удобни за сядане, но не осигуряват правилна стойка на тялото по време на сън. Обърнете внимание на плънката. Силиконовата вата и пухът са меки и човек потъва в тях, когато сяда. Латексовият и дунапрененият пълнеж са стандартно използваните и са по-твърди.

Корпусът на дивана е скрит за потребителя, но неговата здравина е определяща. Той може да бъде направен от масив или от ПВЧ. Убедете се в качеството му, за да сте сигурни в дълготрайното ползване на дивана и неговата устойчивост.

И не на последно място, съобразете се с останалите мебели в стаята, имайки предвид цветовете и материалите, от който са изработени те.