Продължете към съдържанието

Избор на щори

Сменили сте дограмата и сте пред дилема – какви щори да сложите? Има хоризонтални щори, вертикални щори, римски щори, руло щори, ролетни щори… Имате голям избор. И все пак различните видове щори създават различно впечатление и имат своите предимства и недостатъци.

В повечето случаи щорите са предпочитани пред пердетата, защото не е нужно да ги перете толкова често. Въпреки това хоризонталите щори например събират не малко прах, която трябва да се почиства периодично, а както сами знаете не става да сложите щорите в пералнята. Те обаче не пречат по никакъв начин на отварянето на прозореца, за разлика от вертикалните щори. Предимството на вертикалните е че се перат, платовете им са антистатични и има голям набор от цветове. Руло щорите се монтират на самия прозорец, техните платове също са антистатични. Римските щори са стилни и регулират светлината чрез повдигане, но поради тази причина можете да имате проблеми с механизма на поставяне. Ролетните се монтират от външната страна на дограмата и могат да бъдат управлявани ръчно или чрез дистанционно. Те обаче не издържат естетическия тест, а освен това са по-шумни от останалите щори.

Въпреки този богат избор, не са малко домакините, които избират пердета пред щори, тъй като според тях, за разлика от щорите, създават домашен уют.