Продължете към съдържанието

У нас голяма част от хората си мислят, че услугата интериорен дизайн се предлага на изключително високи цени и само по-заможните хора могат да се възползват от нея. В интерес на истината това не е съвсем вярно. В тази статия ще се опитаме да внесем малко повече яснота около услугата: интериорен дизайн и колко струва тя.

Преди да се заемете с новият интериор си наемете фирма която кърти и извозва, за да изхвърли старите мебели. Също така фирмата може да се заеме с изнасяне на стари мебели и електроуреди. Когато имате обемисти мебели е добре да се демонтират преди да бъдат изхвърлени на сметище.

Пресметнете колко ще ви излезе сумата за ремонт или обзавеждане на цялото помещение (заведение, хотел или къща), след което направете сравнение между нея и сумата, която ще отделите за интериорния дизайн. По мой скромни сметки, процента за проектиране спрямо крайната сума от бюджета за обзавеждане, е не по-голям от 2 до 5 процента. Все още ли сте на мнение, че услугата интериорен дизайн е на безбожни цени?

Всеки може да се справи с избора на обзавеждане, но то изисква повече свободно време и грижи, за да откриете най-подходящото обзавеждане. Разбира се, че всеки човек сам предпочита да си обзаведе дома и разчита единствено на собствената преценка и вкус, но представете си, че сте собственик на верига хотели и трябва да обзаведете всяка стая по отделно, барабар с ресторантите, коридорите, партера и всички останали помещения. В този случай дори да сте най-големия шопинг маниак, в определен момент ще Ви писне и ще прибегнете до услугите на някой специалист в интериорния дизайн.

У нас цените на интериорния дизайн са много различни, като все още няма утвърдена, стандартна цена за тази услуга. Като при това положение всяка фирма предлага цени, които смята, че са отговарят най-добре на стандарта и реномето им. Като поради тази причина сме чести свидетели на изключително високи цени, които нямат нищо общо с реалната стойност на услугата.

Голяма част от хората, когато чуят думата „интериорен дизайн” си представят, че цялата услуга се свежда до избирането на мебели, аксесоари и всякакво друго обзавеждане, но всъщност услугата интериорен дизайн включва много по-голям набор от услуги: аранжиране на помещението, позициониране на ВиК, Ел.изводи, осветление, изготвяне на 3D проект на помещението и още куп други работи.