Продължете към съдържанието

Детската стая, като никоя друга изпълнява няколко функции: едновременно служи на детето за спалня, гостна, игрова площадка, място за учене и спортен ъгъл. Откъдето следва дизайна за интериора на детската стая да бъде съобразен с тези особености и да осигурява комфортни условия за всяка дейност на детето.

Зоните на които се основава интериорния дизайн на детската стая, предразполагат преустройството на стаята на отделно спално помещение, работно пространство, зона за отдих, игрова площадка, а също и място за хранене. При разработването на дизайн за детската стая и при избора на мебели е нужно да се ориентирате само на екологически безопасни материали и покрития.

Следва да се отбележи, че на масата за писане в детската стая трябва да има възможности на нея да са разположени компютър и периферни устройства. Освен това дизайна на детската е целесъобразно да се планира според възрастта на детето. Няма нужда в нея да има предвиден телевизор или домашно кино, въпреки това розетки за антена и други входове може да бъдат поставени. По възможност може да се ползва зоната под первазите. Например,настолната детска работна маса може да бъде под перваза. В този случаи трябва да помисли над дизайна на щорите, които да не пречат на заниманието на детето. Под настолната работна маса могат да се разположат полици и табуретки, като височината на детското столче трябва да бъде регулируема.

Класическият дизайн на интериора на детската стая и съчетанието с останалите помещения, се осъществява, като се обърнем към традиционните за това стилове и техните елементи. Таванът може да се украси с изящна дърворезба, на пода да се постави паркет, а като основен източник на осветление да се монтира разкошен кристален полилей  — всички тези мотиви ще предадат атмосфера на уют и комфорт.

Съвременният модерен интериор с разчупени форми и ярки акценти идеално ще подхождат на всички подрастващи. В интериора могат да бъдат включени гипсови барелефи по тавана и стените. Внушителните размери на декоративните елементи ще внесат в рационалния интериор доста фантазия и ще предизвикат сложен асоциативен ред.