Продължете към съдържанието

С какво трябва да започнете при оформяне на интериор в просторния коридор? Рационално да разпределите съществуващото пространство ще ви помогне грамотното разделяне на целия обем на помещението.

Обзавеждане на анрте

Функционални зони

По вертикалите. Препоръчваме мислено да разделите коридора на ниво от пода до тавана:

  • ниско ниво (от 0 до 50 см от пода), като предимно се използва за съхранение на обувки;
  • средно ниво (на височина от 50 до 180 см.) – за поставяне на връхните дрехи. Тук на нивото на очите е удобно да се монтира огледало;
  • високо ниво (от 180 до 210 см.) служи за съхранение на шапки. На това ниво се разполага светлината над огледалото (ако е по-ниска ще заслепява очите);
  • антре с височина до 210 см ще създаде възможност да се поместят много вещи. Конструкцията може да бъде закрита (с вратички с панти или плъзгащи такива), също и открити (рафтове в комбинация с кутии или чекмеджета).

По хоризонталите. Има смисъл да се раздели интериора на коридора на зони, с различно функционално натоварване. Хоризонталното зониране се извършва, зависимост от формата на помещението:

  • Тесен и дълъг коридор е желателно да се оформи на входна зона и коридор. Дизайнът на коридора може да се преустрои в различни варианти ;
  • Просторното помещение може да се раздели на две части – коридор и хол;

Инструменти за зонирането

Материали и консумативи. Заделените функционални зони могат да се обединят с еднаква подова настилка. Така, в интериора на коридора може да бъде поставен паркет. Паркетът може да продължи във всички помещения от входната зона, до спалнята, хола, кухнята и т.н.. Границата може да се постави, като се използват отделни материали, близки по цвят и структура.

Мебели. Различните мебели също могат да се използват в качеството си на инструмент за зониране. По старите сгради има много нефункционални стари мебели за изхвърляне и възобновяване с нови. В коридора е уместно да се разположат стелажи – дизайнерски и универсални или невисоки предмети – шкафове и скринове.

Светлина. В интериора на коридора трябва да има огледало, като може да се оформи «светлина зона», която визуално ще раздели помещението на две части. Затова е нужно да се  монтират в тавана лунички и да се насочи тяхната светлина напълно надолу.

Преграждане. Този инструмент за зониране се използва в случаите, когато коридорът е обединен с жилищната зона. Конструкцията може да бъде подвижна (с раздвижени врати, плъзгаща врата и др.) или стационарни (колони, арка, декоративни елементи от гипсокартон, стъкло, витрина и др.). Някои стационарни прегради стигат до тавана, а други имат съвсем не голяма височина: стойка наподобяваща плот за бар и обособява отделна зона.