Продължете към съдържанието

Навярно за никого не е тайна, че най-използваното място в един дом е столовата, обзаведена с корпусна и мека мебел тя ще бъде най-разнообразна. В интериора на това помещение главната  роля се отдава на масата. Не е толкова важно, от какъв материал ще бъде изработена, какви размери, главното е да е удобна, защото именно масата служи за основа при обзавеждането на трапезарията. Практически на пазара за мебели вие ще намерите огромно количество от маси на най-разнообразни модели. В дизайна на тази стая е желателно да присъства неофициално топлите тонове, за да може именно тук да се храните в уют и комфорт в семеен кръг. Подобна уютна обстановка се създава, когато масата е изработена от дърво с резбовани крака и дебел плот.

В такъв вид голямата и масивна маса е способна да подчертае верността на традициите и семейното богатство. За склонността към романтизма и изтънчен вкус на домакините ще говори най-вече елегантната маса. Второ място по значимост се отдава на столовете. Те могат да бъдат с твърди или меки седалки, но задължително с права облегалка. Съгласно строгите правила количеството на столовете около масата трябва да се равнява на количеството хора, които се очакват да се хранят. Излишните столове могат да се наредят до стената или да извокзте фирма за изхвърляне на стари мебели. Момчетата могат да ви помогнат в цялостната подреба на жилището. Интериорът на скромна, но уютна трапезария на вилата може да се обзаведе с плетени мебели от естествени материали. Това може да бъде бамбук, много здрав ратан, тръстика или камъш. Такава мебел идеално се съчетава с тъкани и дървени орнаменти, които са достатъчно екологични и леки. Определено масата и столовете не са единственият задължителен елемент от интериора на трапезарията.

Разбира се тук влизат, шкафове за посуда (витрина, бюфет, рафтове), за което те трябва да имат определено място в трапезарията. Към класическия интериор предимно подхожда традиционният дъбов шкаф с резба и тежки врати, с олекотена стъклена витрина. Неговото присъствие в трапезарията даже не подлежи на обсъждане. Бокали, чашки, стъклени чаши със столче и фруктиери предимно се съхраняват в шкафове с врати или бюфети. Мястото на поличките е предназначено за предмети от камък, бронз или порцелан. Идеалното оригинално решение в голямата трапезария се счита наличието на два еднакви бюфета, разположени от двете страни на вратата. В единия от тях може да поместите всичката посуда, а в другия – изисканите сервизи за тържествени мероприятия.