Продължете към съдържанието

Създаването на допълнително жизнено пространство на тавана е чудесен начин да се възползвате максимално от всеки квадратен метър на вашия дом. Но за да извлечете максимума от вашето новооткрито местенце, ще трябва да се справите с няколко предизвикателства на таваните – от стръмно наклонени тавани и неудобни форми до слаба светлина и трудното поставяне на завеси на прозорците.

Ето няколко практични съвета за таванските помещения:

  1. Преценете с какво пространство разполагате

Измерете всяяко ъгълче и пролука в таванското помещение. Ако е малко, ще трябва да оползотворите всеки сантиметър. Извикайте приятели да помагат за изхвърляне на старите мебели, складирани там, а ако се налага, наемете и хамали за изхвърляне на отпадъци от мазета и тавани. Освободете си мястото и действайте!

  1. Романтиката на таванската спалня

Има ли нешо по-уютно от детско леглото, закътано под стряхата в таванска стая? Децата обичат малките пространства.

Спалня на тавана

  1. Увеличете обема за съхранение на леглото

Удобното малко легло става още по-функционално, когато добавите мако шкафче, стелажи и място за съхранение под леглото.

  1. Поставете полу-вградено бюро под стряхата.

Ако имате основни дърводелски умения, на практика може да измайсторите нещо подобно на бюро.

  1. Увеличете пространството със светлина и бял цвят.

Дори ако по принцип ни плаши чисто бялото на тавана, стените и подовете, в таванската стая тя може да отвори пространството. Стаите на горния етаж са с по- слаб трафик и се нананся по-малко мръсотия, благодарение на тяхното положение далеч от входа на жилището. Така че не е толкова трудно да се поддържа бялото на таванския етаж.

Таванска стая

  1. Боядисайте пода.

 Независимо дали ще изберете бял или друг светъл оттенък, боядисаните подове могат да бъдат добър избор на тавана. Така те отразяват повече светлина, отколкото обикновен дървен материал, а и боята е чудесен завършек за по-скъпи дървени подови настилки.

  1. Използвайте ниските стени на макс.

Ниски рафтове и бюра могат да бъдат поставени заедно, подредени по правилния начин, за да се създаде удачно решение за съхранение, което отговаря на вашите нужди.

  1. Използвайте ниски мебели.

Обградете ниската масичка за кафе с възглавнички на пода, за да се създаде удобна дневна зона. Седенето на пода ще направи таваните да изглеждат по-високи. По същия начин, леглата с платформа и ниската мека мебел ще подхождат по-добре на една таванска стая, отколкото високи легла и обемисти кушетки.