Продължете към съдържанието

Как да изберем диван за хола

Съгласно статистиката, диван се купува средно един път на девет години. Да се вземе решение и да направим покупка, се минава през няколко стъпки – посещаваме разни магазини, разглеждаме асортиментите им и сравняваме цени. Правим всичко възможно да не направим грешка.

На първо място задължително отбележете харесаните от вас модели и даже пробвате да ги пробвате – седнете, полегнете (продавачите са заинтересовани да не изпуснат клиент и няма да имат възражения). Второ ако диванът е разтегателен (а, наскоро именно такъв имате намерение да купите), опитайте няколко пъти да го разпънете. При това не трябва особено да се церемоните с механизма му, защото на вас ще ви се наложи тази операция да я извършвате не само един път. И никога не задавайте на продавача въпроса: «Дивана на пружина ли е?». Вече съществуват такива материали, които превъзхождат по качество пружинните блокове. Дали е мек? .. При покупка на мека мебел, сядайки на дивана или креслото, вие сте длъжни да почувствате, как повърхността потъва.

Но, след като станете тя е длъжна бързо да приеме първоначалния си вид. Основните материали, използвани при производството на мека мебел са – пенополиуретан, холофайбер, периотек и др. Пенополиуретан е един от основните и най-разпространени материали за направа на мека мебел и матраци. Холофайбер (синтетичен пух) е нов материал, предлаган в качеството си на уплътнител и напълнител. Това е куха, обработена със силиконова емулсия влакно, имащо вид на спирална пружина. Еластичната свиваемост на структурата на влакното е меко, притежава антиалергични свойства, няма неприятни миризми и лесно се поддържа.

Периотек – не тъканен материал с основа поли ефирно влакно. Произвежда се по метода на вертикалното удължаване на влакното, което не позволява висока обратима деформация. Какво ще изберете вие зависи само от самите вас. Зависи от вашите предпочитания, дали харесвате мек или твърд  диван.

Диванът с дървени подлакътници е много уютен и идеално ще допълва класическа обстановка, така също ще стои добре в съвременната спалня или хол. Това по-скоро е предмет, който ще украсява стаята, отколкото да се почива на него. Да седнете на него не е толкова тясно – но е компактен и е получил и второ наименование – диван за будоар. Подлакътници на такъв диван много бързо се замърсяват, затова е добре да се спрете на  тъмна или пъстра дамаска.