Продължете към съдържанието

02345Наричат я и „чехълче , заради нейната характерна форма. Представеният тук хибрид на калцеоларията е добит чрез кръстоски на ред южноамерикански видове от Андите. За разлика от повечето други разновидности, тази е едногодишна, изключително подходяща за отглеждане в саксия. Отличава се с красивите си цветове торбички, които изникват от май до юли и обикновено са обагрени в жълто или червено, на нежни винени точици. Ако предпочитате по-дребни¬те растения, можете да се спрете на разновидността джудже, която цъфти във всички оттенъци на жълтото.

Дръжте я на проветриво място. Имайте предвид, че при неподходяща температура, цветовете увяхват и окапват. За правилния растеж на чехълчето ще се наложи да му осигурите поне 4-7° С нощем и 18° С денем. Ако надвишите тези стойности, растението по всяка вероятност няма да разцъфти. За да покълнат семената му, ще са необходими около 21-24° С.
Предпазвайте чехълчето от припеците. Най-доброто място за него е някой непряко, но обилно осветен вътрешен прозоречен перваз.

Нуждае се от много вода, затова се стремете да го поливате редовно и обилно. Внимавайте почвата да не остава подгизнала за през нощта. Въздушната влага не е от значение. Почиствайте листата с влажна четчица или клечица с памук. Саксийните растения, отглеждани в рамките само на една година, рядко се торят по време на вегетативния период, защото почвата им още не е изчерпала своя хранителен ресурс.

ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ

•Паразити. Зелените афиди (вид листни въшки) се разпространяват много бързо по младите из¬дънки на растението и могат да осуетят цъфтежа му. Премахват се с инсектицид.

• Зарази. Черните следи по листата понякога се дължат на натрупвания от екскременти на бяла оранжерийна мушица. Отстранете ги с влажна кърпа. Преполиването може да благоприятства поя¬вата на ботритис: в такъв случаи отстранете увредените листа и ползвайте противогъбично средство (няма смисъл да полагате кои знае колко усилия, ако не сте осигурили подходящи условия за развитие на чехълчето).