Продължете към съдържанието

Кое да изхвърлим от детската стая?

–   Отровни и опасни растения

Какво знаете за своите стайни растения? Има голяма група растения, които са отровни и могат да предизвикат кожни алергии.  Циклама, традесканция, фикус, бръшлян, петуния – да, това са разпространените домашни растения, които представляват опасност за малчуганите.  Проверете своите растения, не влизат ли и те в числото на отровните. Освен това, на кактуси и други бодливи растения също не им е мястото в детската стая. Стайните растения овлажняват и очистват въздуха само, че за детската стая това са проверени видове.

–   Много тежки одеяла

Бабата е подарила на любимото си  внуче пухкаво одеяло и юрганче, за да не му е студено през нощта? Лекарите съветват, че много  топлото одеяло води до прегряване, а също голямото одеяло може да стане заплаха за пълноценното дишане на малчугана. Поради тази причина от леглото на хлапака трябва да се махат големите меки играчки. По-добре не се тревожете затова всяка нощ предварително махайте от постелята на малчугана грамадното одеяло и плюшеното мече.

–   Стар диван

Когато детето спи в своето креватче родителите не мислят за бъдещо легло за своето чеда. Предполага се, че има сносен диван, на които порасналото за креватче дете ще спи на него. Това е много разпространена грешка. Формирането на гръбначния стълб на детето започва да се оформя активно в ранната възраст. Не икономисвайте от удобно легло, защото после борбата с последствията ще бъде скъпа.

Що се касаят за масата на кухнята. Ние предимно поставяме детето в стол за възрастни, без да мислим за неговото удобство и формиране на правилна осанка. Тази ситуация ще се усети болезнено в ученическите години, когато детето трябва да стои за по-дълго време на ученически чин.

–   Двуетажни легла

Да, има много красиви модели на такива легла. Но погледнете сами, какво ще имаме? Стълба, ниски релси за втория етаж, тежък спарен въздух на горната част на стаята. Да, това са красиви легла, които ще икономисат място в стаята, но икономията ще е за сметка на вашите деца.

–   Компютър и електроуреди

Децата трябва да гледат телевизор и да играят на компютъра само под надзора на възрастните. Без контролното продължително гледане на телевизор е заплаха за съня им и интелектуалната пълноценност, емоционалното и физическо развитие на детето.