Продължете към съдържанието

Какъв материал ще изберете за кухненските шкафчета? Изучаваме плюсовете и минусите с ламиниран ПДЧ, с не ръждива стомана, масивна дървесина, изкуствен и естествен камък.

Евтино, но невинаги. Голяма част от шкафчета за кухнята се изработват от ламиниран  ПДЧ. Това решение получава широка популярност благодарение на не високата цена и приемливото качество. Разнообразието на разцветките също е плюс: като може да се подберат оттенъци, подходящи на вашия стил. Дебелината на панелите е предимно 38 или 28 мм (европейски и български стандарт). Преди монтаж внимателно огледайте шкафовете. Ако в ПДЧ-то има «голи» краища, то следва да се залепят кантове. Иначе те ще пропускат влага, а в резултат на това шкафовете ще „цъфнат” и ще се деформират. Стигне ли се до деформация е неизбежно ще трябва да се заемете с изхвърляне на стари мебели, кухненски шкафове и други мебели от ПДЧ материал. Много фирми предлагат извозване на стари или повредени кухненски шкафове, с това няма да изпитате затруднение. Ако пазите шкафовете от влага няма да ви се наложи в скоро време да купувате нова куня.

Красиво, но скъпо. Това е много скъп, но дълго вечен материал. Такива шкафове са ниско чувствителни към високите температури и физическо въздействие и не се нуждаят от постоянна грижа – когато на гладката повърхност останат петна, капки мазница и отпечатъци от палци. Стоманата може да бъде както гланцирана, така и матова. Естествено, но твърде нежно. Даденият материал се предпочита от любителите на всичко «природно»и «екологично чисто». Но, нужно е да се знае, че дървесината е много капризна и за нея трябват грижи: от време на време трябва да се обработва повърхността с масло и восък. А лакираната и защитена дървесина трябва да се предпазва от пръски и мазнина от котлона.

Здраво, но тежко. Съществуват два варианта – естествен и изкуствен камък (той е композитен материал). Последният е особено добър: износоустойчив, инертен и агресивно здрав. При композитите има множество разцветки и има възможност за безшевни съединения на панелите: представете си шест метров плот без никакво видимо съединение. Минусът при композитните кухненски шкафове е само един: материалът е относително скъп. Естественият гранит и мрамор, а също и някои други материали (застиваща лава, базалт и др.) се оценяват основно на техните естетически характеристики. Стойността им е много висока, теглото  – приемливо, но му трябват постоянни грижи.