Продължете към съдържанието

Мебели за антрето на жилището

изнася мебелиУютът във всяка стая се създава не само с красивите стени, правилното осветление и удобната мебел. Важното е да бъде изпълнена с подходящи аксесоари и предмети, благодарение на които нито една дреболия няма да се загуби, всичко ще ви бъде под ръка.

Да започнем от закачалката. Често тя е стандартен тип от няколко на стенни куки около 10-13 детайла на брой, но за едно антре, където семейството е по-голямо са много малко. Балтонът и палтото, с което вие ходите постоянно през зимата, невинаги е удобно да се държи в шкаф, например, ако дрехата е мокра след  дъжд или сняг. Хубаво е, в антрето да има закачалка. А, ако няма места за нея?

Тогава могат да се ползват – куки, като оптималната им височина, на която могат да се разположат, е 1,25 м. Тук ще трябва да се съобразите с ръста на домашните, който ще я ползват. Ще се наложи да има куки и за дечковци, тогава на стената могат да бъдат куките разположени на два реда: горния ще бъде предназначен за по-възрастните, а по-ниския за децата.

За да придобие изискан вид антрето от вътрешната страна до входната врата може да има шкаф (с големина – около метър от пода), който е удобен, за поставянето на чанта с покупки, докато търсите ключа за осветлението. Над този шкаф може да има закачалка, на която освен връхните си дрехи, може да закачате ключовете за в къщи и колата. Не забравяте над закачалката да предвидите лавица за бомбета и шапки.

shkafizgrevКогато правите избор на куки за закачалка обмислете те да са надеждни и здрави, за да не се огъват под тежината на теглото на мокрото яке или палто. Предпочитани модели са тези, на които куките им завършват с порест каучук, за да не се пързалят или да правят дупка на дрехата, която сте закачили.

В проекта за шкафа под закачалката предвидете чекмеджета за картонени кутии с капак. В тях можете да съхранявате всички обувки, който не носите през съответния сезон. В тези чекмеджета може да поставите обувалките, четките за боядисване, лъскане и боята за обувки. Върху шкафа може да има тапицерия, за да може да седнете, когато се обувате.

Да не забравим и стойка за чадъри – тя е не само жизнено необходима, но е способна да внесе своята лепта в общия дизайн на антрето.

Огледалото  – с него вашето антре ще има завършен вид. Ако мястото за порт мантото ви е много малко, то може да поставите огледалото до закачалката в страни над шкафа (от ляво/дясно). Под огледалото може да има семпло чекмедже за съхранение на гребени, ролки и щипки за коса. Височината на огледалото трябва да бъде не по-малко от половината на вашия ръст – тогава вие ще можете да се виждате в изцяло.