Продължете към съдържанието

Изборът на меката мебел за жилището е свързан с редица фактори – големината на помещението, цветовата гама, функционалността на самата мебел и личния вкус. Не на последно място, обаче трябва да се съобразим и с материята, от която е изработено покритието. Дали то е практично, удобно, красиво и как се поддържа?

Естествената кожа е най-добрия избор. Тя е изключително приятна на допир, издържлива е във времето и говори за стил и лукс. Освен всичкото това е и доста лесна за почистване и поддръжка, тя сама отхвърля някой петна и може да се избегне скорошното прилагане на системата от скачени услуги (кърти чисти извозва). С напоено парче кожа с газирана вода, съвсем леко, без да прилагате силен натиск или търкане, може да претриете цялата мебел. По този начин ще почистите всички замърсени участъци и ще я освежите. Упорити петна от храна или мазнина се премахват с навлажнена кърпа с вода и неутрален сапун. За петна от мастило и други сериозно замърсявания е добре да се обърнете към специалист, за да не нараните дамаската със силни препарати.

Мебелите от изкуствената кожа също са добро решение, те са меки, удобни, устойчиви и красиви. Този тип дамаска се поддържа изключително лесно, избърсването с кърпа от микрофибър, напоена с вода е напълно достатъчна. За петна, използвайте напоена с вода и неутрален сапун кърпа.

Микрофибърът навлиза все повече в дома ни и под формата на дамаска за мебели. Той е изключително приятен на допир, поддържа се лесно, сам се справя с някой петна. Освен това се предлага в безброй десени и разцветки, подходящи за всеки вкус и интериор. Петна от храна, флумастери, червило, разлети течности и др. замърсености попаднали върху, върху тази мебел се почистват с кърпа, напоена с разтвор от вода и шампоан. Ръжда и кръв също може успешно да почистите, използвайки кърпа с вода и лимонена киселина. За обща поддръжка изчетквайте веднъж месечно с четка за дрехи.
Когато избирате меките мебели за дома си, непременно обърнете внимание на дамаската. Нейната поддръжка е част от вашето ежедневие, а комфорта, който създава допира на добра, естествена материя до тялото ви е несравним.