Продължете към съдържанието

ГипсокартонПрез последните няколко години окачените тавани добиват все по-широка популярност в България. Окачените тавани имат по-скоро декоративни свойства, отколкото топло/звукоизолационни функции. В окачения таван могат да бъдат монтирани осветителни тела, видео или аудио системи. В днешната статия ще обърнем по-голямо внимание на това как се монтира окачен таван с инсталирано осветление.

При монтирането на окачен таван с осветление, трябва да определим с максимална точно хоризонталното положение и височината, на която ще бъде поставен. След което трябва да монтираме металните профили, към които ще закрепим гипсокартонените плоскости. Те трябва да бъдат монтирани на еднакво разстояние един от друг, доколкото това е възможно. След като бъде изградена металната конструкция се поставят гипсокартонените профили. Те се закрепват с конструкцията с рапидни винтчета. Гипсокартонените плоскости трябва да се монтират на разстояние не по-малко от 12.5 см от тавана. Монтирането им е изключително лесно и не би трябвало да се затрудните с него.

За монтирането на осветление в окачения таван може да използвате лунички, диодни ленти или други осветителни тела. Повечето хора предпочитат да си монтират диодни ленти, тъй като те осигуряват приятна и комфортна светлина в стаята.

За да постигнете по-красив външен вид може да шпакловате тавана. Възползвайте се от услугите на някой професионалист в тази област, за да сте сигурни, че замазката ще бъде направена максимално качествено и ефективно. Все пак, ако сте по-сръчен и смятате, че можете да се справите с тази задача, е важно да знаете, че за целта трябва да използвате специална смес, която е направена за фугиране и шпакловане на гипсокартон. Най-голямо внимание трябва да обърнете на ъглите между стената и окачения таван, които трябва да се шпакловат с помощта на хартиена фугопокриваща лента, която се използва, за да осигури максимално добра връзка между материалите, които се използват. След като замазката изсъхне, е желателно да изшлайфате повърхността, за да постигнете максимално гладко покритие. Пожелание може да боядисате тавана по Ваш вкус.